Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ŠIRI SE POPUT EPIDEMIJE: INDIJA TAKOĐER UVELA CARINE NA 30 AMERIČKIH PROIZVODA U ‘EKVIVALENTNOJ’ ODMAZDI NA POVEĆANJE AMERIČKIH TARIFA

ŠIRI SE POPUT EPIDEMIJE: INDIJA TAKOĐER UVELA CARINE NA 30 AMERIČKIH PROIZVODA U ‘EKVIVALENTNOJ’ ODMAZDI NA POVEĆANJE AMERIČKIH TARIFA

modi-trumpIndija će suspendirati trgovačke koncesije i podići uvozne pristojbe za 30 proizvoda iz Sjedinjenih Država za čak do 50 posto, u ogledalnom odgovoru na Washingtonov užurban potez nametanja carina na uvoz čelika i aluminija

New Delhi je izradio popis od 30 američkih proizvoda kojima će se sada povećani uvozne obveze. Nove mjere će povećati carinske stavke od 50 posto na motocikle sa kapacitetom motora iznad 800 kubičnih centimetara, dok će uvoz jabuka biti naplaćen sa 25% pristojbe. Uvoz badema i oraha će imati carinu od 20 posto.

Ranije ovog tjedna, New Delhi je poslao pismo Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) o svojim namjerama. Ukupni porast carina na svim proizvodima na popisu iznosit će oko dodatnih 240 milijuna dolara uvoznih naknada. Iznos je otprilike ekvivalentan šteti koju će Indija snositi zbog protekcionističkih mjera Donald Trumpa.

“Predložena obustava koncesija ili drugih obveza ima oblik povećanja tarifa na odabranim proizvodima podrijetlom iz Sjedinjenih Država, temeljem mjera Sjedinjenih Država” – napisao je New Delhi u pismu WTO-u 13. lipnja. “Indija želi pojasniti da će obustava koncesija biti ekvivalentna količini trgovine zahvaćenom mjerama Sjedinjenih Država.”

“Indija zadržava pravo da dodatno suspendira bitno jednake ustupke i druge obveze temeljene na trgovinskom utjecaju koji proizlaze iz primjene mjera Sjedinjenih Država” , dodaje se u obavijesti.

U ožujku je predsjednik Trump obznanio 25 i 10 posto catina na sav inozemni čelik i aluminij koji ulaze u Sjedinjene Države.

Dok je nekim zemljama odobreno izuzeće, Indija nije bila među njima. New Delhi je predstavio nove mjere WTO-u u svibnju, prijeteći da će povećati svoje carine do 100 posto na 20 proizvoda uvezenih iz Sjedinjenih Država.

Ovaj tjedan je indijska vlada je dovršila svoj popis i brojke. Ranije je Indija priopćila kako će 21. lipnja nastaviti sa mjerama odmazde, osim ako SAD ponovno ne razmotri svoje uvozne pristojbe.

New Delhi je obavijestio WTO nakon što je ministar trgovine Suresh Prabhu završio svoje putovanje u Washingtonu, gdje je održao razgovore s američkim ministrom trgovine Wilbur Rossom i američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom kako bi pronašao načine kako izbjeći sveobuhvatni trgovinski rat.

Prošlog tjedna, govoreći na skupu G7 u Kanadi, Donald Trump je naveliko kritiziran zbog “nepoštenih” vanjskotrgovinskih odnosa, ovaj put između Sjedinjenih Država i Indije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,