Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PROMICANJE RAZLI─îITOSTI? U─Źiteljica u ┼ívicarskoj ┼íkoli nosila muslimanski nikab i ─Źitala iz Kurana

PROMICANJE RAZLI─îITOSTI? U─Źiteljica u ┼ívicarskoj ┼íkoli nosila muslimanski nikab i ─Źitala iz Kurana

uciteljica-svicarskaU ┼ávicarskoj je u─Źiteljica napunila naslove novina nakon ┼íto je nosila muslimanski veo preko cijelog lica i glasno ─Źitala stihove iz Kurana tijekom predavanja o islamu, izvijestili su lokalni mediji

Taj je radnja bila o─Źigledno usmjerena na promicanje raznolikosti.

“U─Źiteljica je do┼íla u razred potpuno odjevena bez upozorenja u muslimanski nikab te glasno po─Źela ─Źitati stihove iz Kurana” – priop─çili su lokalni novinari sa “20 Minuten” iz strukovne ┼íkole ┼ívicarskog glavnog grada.

Iako nitko nije napustio predavanje, ovo ─Źudno pona┼íanje je podiglo nekoliko obrva u javnosti. Neki od polaznika kasnije su tvrdili da tome “nije bilo mjesto u u─Źionici” – re─Źeno je u vijestima.

Videozapis koji je objavio portal “20 minuta” pokazuje u─Źiteljicu koja nosi nikab – muslimanski veo koji pokriva ─Źitavo tijelo i lice – kako ─Źita stihove iz Kurana. Neke od rije─Źi su izba─Źene iz videa. Me─Ĺutim, u─Źiteljica nije muslimanka i navodno je kupila nikab tijekom odmora u Egiptu.

┼ákolska administracija je podr┼żala ovo predavanje kao promicanje raznolikosti. U─Źiteljica je raspravljala o knjizi ‘The Kite Runner’ afganistansko-ameri─Źkog autora Khaleda Hosseinija. Radnja u knjizi se odvija krajem sedamdesetih godina, a knjiga govori o padu afganistanske monarhije i usponu talibana.

ÔÇ×Raspravljalo se o pojedinim aspektima u razredu, kao ┼íto je povijest Afganistana ili talibanaÔÇŁ, rekao je Daniel Hurter, zamjenik ravnatelja ┼íkole. “Ovaj ─Źetvrtak je predavanje bilo o islamu.” ─îak je i tvrdio da su u─Źenici bili “sretni” kako je prezentiran predmet.

Me─Ĺutim, lekcija “u─Źenja Kurana” izazvala je kontroverze izvan zidova ┼íkole. Stefan Wittwer, iz lokalne zajednice obrazovnih ustanova, rekao je da ako bi u─Źiteljica predstavila temu bez konteksta, to ne bi bilo prikladno. No, dodao je da je “realno u─Źenje dobra stvar”.


Lokalni politi─Źar Irene Kalin izjavio je da je pristup bio “neosjetljiv” i da bi bilo bolje da je u─Źiteljica pozvala muslimansku ┼żenu da pro─Źita Kuran.

Drugi politi─Źar, Matthias Aebischer, ponovio je svoju izjavu, rekav┼íi kako je u─Źiteljica trebala samo uzeti nikab u razred i pokazati ga bez no┼íenja. “Kada bi raspravljali o budizmu, vjerojatno ne bi do┼íla meditirati u redovni─Źkom haljini.”

Oko 350.000 stanovnika Švicarske od 8,3 milijuna su muslimani. U prosincu 2017. švicarske vlasti su odbacile kampanju pod pokroviteljstvom Švicarske narodne stranke (SVP) koja je pozvala na zabranu nošenja muslimanskog vela preko cijelog lica.

Savezna vlada uputila je to pitanje pojedina─Źnim kantonima. Istaknuto je da su se kantoni Ticino i St. Gallen odlu─Źili za zabranu, dok su se drugi suprotstavljali takvoj odluci.

Zakoni koji zabranjuju muslimanski veo preko lica usvojen je u nekoliko europskih zemalja, dok se u nekoliko drugih zemalja trenutno razmatra. Francuska je bila prva zemlja ─Źlanica Europske unije koja je zabranila no┼íenje islamskog vela na javnim mjestima u 2010. godini, navode─çi sigurnosne razloge.

Ranije u lipnju, gornja ku─ça nizozemskog parlamenta kona─Źno je izglasala kontroverzni zakon koji zabranjuje no┼íenje vela na javnim mjestima, uklju─Źuju─çi javni prijevoz i ┼íkole.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,