Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » NADROGIRANA NACIJA: Trenutno JEDNA TREĆINA Amerikanaca uzima farmaceutske lijekove koji mijenjaju um i uzrokuju depresiju

NADROGIRANA NACIJA: Trenutno JEDNA TREĆINA Amerikanaca uzima farmaceutske lijekove koji mijenjaju um i uzrokuju depresiju

depresija-djevojkaPostoji temeljni i neizbježni problem sa farmaceutskim lijekovima – ne samo da ne liječe temeljni uzrok većine zdravstvenih problema, već neizbježno uzrokuju višestruke nuspojave, što dovodi do drugih dugotrajnih problema

Sjedinjene Države su doživjele eksploziju u broju osoba s dijagnosticiranom depresijom u posljednjih nekoliko desetljeća, a izvješće objavljeno u uglednom časopisu American Medical Association (JAMA) upozorava da su ti brojevi eksponencijalno rastu pogođeni činjenicom da trećina Amerikanaca uzima lijekove na recept koji mogu povećati rizik od depresije.

Prema izvješću AFP-e, iako bi ljudi mogli biti zabrinuti zbog mogućih nuspojava pri uzimanju “ozbiljnih” kroničnih lijekova kao što su lijekovi koji liječe dijabetes ili srčane probleme, mnogi nemaju pojma da tablete za kontrolu rađanja, pa čak i antacidi mogu izazvati depresiju jednako lako.

“Mnogi bi se mogli iznenaditi kada bi saznali da njihovi lijekovi, unatoč tome što nemaju nikakve veze sa raspoloženjem ili anksioznošću ili bilo kojim drugim stanjem normalno povezanim sa depresijom, mogu povećati rizik od pojave depresivnih simptoma i mogu dovesti do dijagnoze depresije” – upozorio je Dima Qato, glavni autor studije i pomoćnik profesora farmaceutskih sustava, ishoda i politika na Sveučilištu Illinois u Chicagu.

Možda je najzabrinjavajuća stvarnost dijagnoze depresije povezana sa rizikom od samoubojstva.

Nažalost, brojnost nedavnih samoubojstava poznatih osoba, uključujući one legendarnog kuhara Anthonyja Bourdaina i dizajnerice ručnih torbi Kate Spade, još jednom je istaknula činjenicu da depresija može uzeti živote naših voljenih kada to najmanje očekujemo.

Veza između farmaceutskih lijekova i povećanog rizika od depresije stoga je uistinu uznemirujuća.

Farmaceutski recept za depresiju

Ova je studija utemeljena na podacima ankete prikupljene u sklopu Nacionalne zdravstvene i prehrambene ankete koja obuhvaća statistiku prikupljenu od 26.000 odraslih između 2005. i 2014. godine.

Istraživački tim je utvrdio da je rizik od depresije bio najviši kod onih koji su koristili više lijekova koji su imali depresiju kao moguću nuspojavu.

Dok antidepresivi nose eksplicitno upozorenje “crne kutije” o povećanom riziku od samoubojstva, u stvari postoje barem 200 drugih lijekova koji također povećavaju rizik od depresije, iako su upozorenja za tu činjenicu skrivena stinim slovima koja gotovo nitko ne čita. A neki od tih lijekova uopće ni ne uključuju upozorenja za depresiju.

“Označavanje proizvoda poput lijekova koji se prodaju u ljekarnama ne uključuje sveobuhvatne informacije o štetnim učincima, uključujući depresiju” – upozorava izvješće. “Mnogi pacijenti stoga ne smiju biti svjesni veće vjerojatnosti istodobne depresije povezane s ovim uobičajenim lijekovima”.

A ta je informacija od vitalnog značaja za ljude koji nedužno uzimaju ove lijekove bez ikakve ideje da bi ovi lijekovi mogli biti povezani sa tim opasnostima.

“Oko 15 posto odraslih osoba koji su istodobno koristili tri ili više vrsta tih lijekova iskusili su depresiju pri uzimanju lijekova, u usporedbi sa samo pet posto onih koji nisu koristili lijekove i sedam posto onih koji su koristli samo jedan lijek” – pronašli su autori.

Korištenje lijekova s potencijalnim nuspojavama samoubilačkih misli povećalo se sa 17 posto 2005. godine na 24 posto u 2014. godini.

Istodobno, uporaba lijekova s​mogućim nuspojavama depresije povećala se sa 35 posto u 2005. godini na 38 posto 2014. Malo je vjerojatno da je bilo koji od tih pacijenata izričito bio upozoren na povećanu opasnost, no stručnjaci kažu da je to upravo ono što liječnici trebaju početi raditi – pod hitno.

“To potvrđuje dobro poznatu činjenicu da ti lijekovi mogu uzrokovati depresiju kod nekih ljudi, i mi bi trebali paziti na to da bismo mogli otkriti i upravljati depresijom” – istaknuo je Allan Young, direktor Centra za afektivne poremećaje na sveučilištu King’s College Londonu.

“Mnogi lijekovi na recept mogu imati depresiju kao moguću nuspojavu, a to bi se trebalo raspraviti s pacijentima koji uzimaju te lijekove”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,