Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KATASTROFALNA POGREŠKA: Na brodove potrošili 6 milijardi funti, a ne mogu ih koristiti u toplim morima

KATASTROFALNA POGREŠKA: Na brodove potrošili 6 milijardi funti, a ne mogu ih koristiti u toplim morima

ratni-brodBrodovi su napravljeni s motornim sustavom koji prestaje raditi kada se brod nađe u toplim morima, što je izuzetno nepogodno za mornare koji su znali ostati na moru i po nekoliko sati

Ministarstvo obrane je izdvojilo 160 milijuna funti kako bi se ispravile greške na brodovima ugrađivanjem dodatnog diesel generatora.

Takve promjene uključivat će bušenje rupe sa strane svakog broda, ali ti radovi neće početi do 2020. godine.

Šest britanskih razarača, opisani kao okosnica Kraljevske mornarice, prošle godine proveli su 80 posto vremena na pristaništu. Svih šest brodova, vrijednih oko 6 milijardi funti u pogonu su od 2008. godine i svakom od njih potrebna je rekonstrukcija.

Brodovi su napravljeni s motornim sustavom koji prestaje raditi kada se brod nađe u toplim morima, što je izuzetno nepogodno za mornare koji su znali ostati na moru i po nekoliko sati.

To je dovelo do zabrinutosti da su upravo ti brodovi koji su dizajnirani da štite od raketnih napada, postali beskorisni i otvoreni za napade.

Proizvođači motora Rolls-Royce tvrde da ih Ministarstvo obrane nije obavijestilo o tome da će brodovi teški po osam tisuća tona, toliko vremena provoditi u toploj vodi pa da iz tog razloga, motori nisu dizajnirani drugačije, piše Daily Mail.

Problem je postao javan 2016. godine kad se pojavila informacija da su se turbine Rolls-Royce-a usporile kad je brod uplovio u toplu vodu i da motor više nije proizvodio dovoljno snage koja bi taj brod i pokrenula.

Takvo nešto, sistem broda ne prepoznaje i šalje obavijest da se radi o elektroničkoj greški. Međutim, taj problem se ne pojavljuje na sjevernom moru jer generator može proizvoditi više struje u hladnim vodama.

Ministarstvo obrane je izdvojilo 160 milijuna funti kako bi se ispravile greške na brodovima ugrađivanjem dodatnog diesel generatora. Takve promjene uključivat će bušenje rupe sa strane svakog broda, ali ti radovi neće početi do 2020. godine.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,