Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Japan Zabranio Prodaju Kanadske Pšenice Zbog Otkrića da je to GMO Pšenica Proizvedena od Strane Monsanta

Japan Zabranio Prodaju Kanadske Pšenice Zbog Otkrića da je to GMO Pšenica Proizvedena od Strane Monsanta

japan-psenicaJapansko ministarstvo poljoprivrede suspendiralo je u petak ponudu i uvoz pšenice iz Kanade

Ovo dolazi kao kazna jer je pšenica koja sadrži GMO svojstva prošlog ljeta otkrivena u kanadskoj pokrajini Alberta.

“Obustavljamo ponudu i prodaju kanadske pšenice dok ne potvrdimo da kanadska pšenica koju Japan kupuje ne sadrži GMO” – izjavio je dužnosnik ministarstva japanske poljoprivrede.

Japan je bio najveći kupac kanadske pšenice do sredine 2000-ih, uvozeći milijune tona.

Prema kanadskoj Agenciji za inspekciju hrane (CFIA), pšenica otkrivena u blizini ruralne ceste u Alberti podvrgnuta je raspršivanju herbicida i nije odobrena za komercijalnu upotrebu. Sadržavala je genetski modificiranu osobinu koju je Monsanto razvio kako bi žitarice izdržale ubojicu korova – herbicid Roundup, objavila je CFIA u četvrtak.

Ravnatelj agencije za proizvodnju biljaka, David Bailey, izjavio je u medijima da je pšenica uništena, a CFIA će pratiti to područje tri godine kako bi potvrdila da se ne pojavi ponovo.


“CFIA je preuzela vodstvo u inspekcijskim aktivnostima povezanim s tim pitanjem i nije pronašla nikakve dokaze koji pokazuju da je transgenična pšenica u trgovini hranom. Dana 9. svibnja 2018. godine, Health Canada i CFIA su procijenile rizike moguće implikacije ove pšenice na hranu, stočnu hranu i okoliš. Ove procjene rizika utvrdile su da ova pšenica ne predstavlja nikakav rizik. Nema sigurnosnih rizika za hranu, hranu ili zaštitu okoliša povezane sa tolerancijom glifosa u biljkama” – rekao je Bailey.

U međuvremenu, glasnogovornica Monsanta Trish Jordan izjavila je u priopćenju da “nema opasnosti za hranu, stočnu hranu ili okoliš povezanim sa prisutnošću tolerancije glifosata, ako se utvrdi da je prisutna u pšenici”.

Tko će nakon svega što su napravili u svijetu vjerovati glasnogovornici kompanije Monsanto?

Američki agrokemijski div Monsanto počeo je provoditi ispitivanje pšenice tolerantne na herbicide u Kanadi 1998. godine, ali je to zaustavljeno 2004. godine nakon šireg otpora javnosti.

Otkrivanje GMO pšenice koju je razvio Monsanto na poljoprivrednom polju u Washingtonu potaknulo je Japan i Južnu Koreju da privremeno obustave uvoz nekih američkih žitarica prije dvije godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,