Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DONALD TRUMP REKAO LIDERIMA G7: ‘Krim je ruski jer svi tamo govore ruski jezik’

DONALD TRUMP REKAO LIDERIMA G7: ‘Krim je ruski jer svi tamo govore ruski jezik’

trump-krimPredsjednik SAD Donald Tramp je rekao liderima G7 da je Krim ruski, jer tamo svi govore na ruskom jeziku, prenosi portal „Buzzfeed“, pozivajući se na dva diplomatska izvora

Čini se da je predsjednik Donald Trump pokazao svoj zaštitni znak razumijevanjem vanjske politike kada je navodno rekao liderima G7 da je “Krim ruski jer svi koji žive tamo govore ruski”.

Prema Buzzfeedovim uobičajenim anonimnim izvorima, Trump je napomenuo svoju izjavu nakon što je u petak ušao u raspravu o vanjskim poslovima tijekom večere na summitu G7 u Quebecu u Kanadi.

Ako je istina, Trumpova izjava vjerojatno će imati navijače ‘Russiagatea’. Ujedinjenje Rusije s Krimom, čija je populacija gotovo 60 posto etničkih Rusa, široko se gleda na Zapadu kao aneksija, unatoč činjenici da su Krimejci većinom glasovali za pridruživanje Rusiji.

Tijekom večere, Trump je, kako se izvješćuje, postavlja pitanje zašto su ostali lideri G7 stali uz Ukrajinu, govoreći im: “Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu”.

Velika masa ljudi je u komentarima na kraju Buzzfeedovog članka odmah skočila na Trumpa.

“Trump postavlja temelje za prodaju Amerike natrag Engleskoj, jer mnogi od nas govore engleski.” – glasi jedan od komentara.


“SAD je Engleska, Austrija je Njemačka, to je jednostavno. Ali Kanada je Engleska ili Francuska? A što je sa Švicarskom? To je Francuska ili Njemačka?” – rekao je sarkastično komentator pod imenom Uladzislau Ulasenka.

“O, mi stvarno ne trebamo Floridiu? Svi tamo govore španjolski, bolje je ako je dio Rusije” – napisao je Anthony Perrone, očito zabrinut zbog interkontinentalnih ovlasti aneksacije ruskog predsjednika.

Trump je više puta pozvao na summitu za povratak Rusije u skupinu G7. “Ovo je bilo G8, a ne G7″, rekao je Trump. “Nešto se dogodilo prije nekog vremena, u čemu Rusija više nije.”

Međutim, položaj europskih vođa je jasan. Rusija neće biti ponovno prihvaćena u klub nakon invazije Ukrajine.

U tom trenutku, “lopta se nalazi na ruskom terenu” – tweetao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Nakon napetog summita ometanog trgovinskim argumentima, Trump i ostali čelnici potpisali su priopćenje u kojemu potvrđuju zajedničku predanost slobodnoj i otvorenoj trgovini.

Trump je kasnije povukao svoj potpis, nakon što je kanadski premijer Justin Trudeau odlučio pričekati da Trump napusti sastanak prije nego što je objavio osvetničke tarife na američkim proizvodima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,