Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ‘Izrael će napasti Iran uz pomoć Amerikanaca’

‘Izrael će napasti Iran uz pomoć Amerikanaca’

trump-netenyIzrael je kancerogeni tumor Bliskog istoka. Treba ga iskorijeniti”, poručio je prije neki dan iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei

Iranska najava da će ponovo pokrenuti obogaćivanje urana u centrifugama propadne li sporazum potpisan 2015. počela je stvarati dodatne napetosti na Bliskom istoku. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je Teheranu da će ga napasti uz pomoć “međunarodne koalicije predvođene SAD-om” ako Iran nastavi razvijati nuklearni program.

Netanyahuove prijetnje dolaze nakon što se američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz sporazuma koji je Iran potpisao sa SAD-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Rusijom i Kinom te ponovo uveo sankcije Teheranu iako svi izvještaji govore da se Iran drži potpisanog sporazuma.

Trumpa su od povlačenja iz ugovora pokušali nagovoriti zapadni saveznici, no bez uspjeha. Nedavno je Izrael bombastično najavio da posjeduje dokaze o iranskom kršenju sporazuma, no pokazalo se da je riječ samo o prezentaciji nuklearnog programa koji je obustavljen 2015.

Izrael smatra Iran svojim glavnim neprijateljem, pogotovo imajući na umu da Teheran odriče pravo Države Izrael na postojanje.

“Izrael je kancerogeni tumor Bliskog istoka. Treba ga iskorijeniti”, poručio je u nedjelju iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei.

Izraelski premijer drži da Iran nuklearni program razvija samo s jednim ciljem, da “uništi Državu Izrael”.

“Spriječit ćemo Iran da se opskrbi nuklearnim oružjem” – ustvrdio je Netanyahu.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,