Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NE BOJE SE PRIJETNJI: Indija nastavlja s kupnjom ruskih raketnih sustava S-400 usprkos mogućim američkim sankcijama

NE BOJE SE PRIJETNJI: Indija nastavlja s kupnjom ruskih raketnih sustava S-400 usprkos mogućim američkim sankcijama

modi-s400Indija će nastaviti s kupnjom ruskih raketnih sustava S-400 zemlja-zrak, unatoč mogućim američkim sankcijama, potvrdio je ministar obrane zemlje, navodeći “testirani povijesni odnos” između Delhija i Moskve

“U svim našim angažmanima sa SAD-om, jasno smo objasnili kako dugoročna suradnja između Indije i Rusije o obrambenoj suradnji već postoji vrlo dugo vremena. Spomenuli smo da CAATSA (Suprotstavljanje američkim protivnicima kroz Zakon o sankcijama) ne može utjecati na suradnju obrane Indije i Rusije” – rekla je Nirmala Sitharaman na tiskovnoj konferenciji.

Njezina referenca na CAATSA odnosi se na američki savezni zakon koji je proveden 2017. godine, stavljajući sankcije na Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju. Moguće je da bi Trumpova administracija mogla kazniti Delhi zbog kršenja sankcija prema Moskvi, jer je Washington već objavio upozorenja.

Sitharaman je dodala da je Indija primila brojnu obrambenu vojnu imovinu iz Moskve i da će se takva suradnja nastaviti sa trgovinom raketnih sustava S-400 vrijednom 5,5 milijardi dolara.

Rusija je najveći opskrbljivač oružja Indije, te je u posljednjih pet godina zauzimala 62 posto prodaje oružja New Delhiju, navodi Stockholmski međunarodni mirovni institut.

Indijska odluka o kupnji protuzrakoplovnog sustava S-400 mogla bi predstavljati pomak u vanjskoj politici, koja je naizgled “obnovila naglasak na svojoj strateškoj autonomiji” – izjavio je bivši indijski veleposlanik u Turskoj i Uzbekistanu Melkulangara Bhadrakumar.

“Valja napomenuti da je S-400 napredan sustav oružja i da je Indiji praktički nemoguće nabaviti usporedivi sustav iz bilo koje druge zemlje. Međutim, najvažnija je činjenica da su se dogodile neke indikativne promjene u indijskoj vanjskoj politici u posljednje vrijeme” – rekao je Bhadrakumar.

Potez za kupnju S-400 također je značajan za slanje poruke SAD-u da nitko ne može pritisnuti neku zemlju da kupi ili ne kupi određenu vojnu opremu, vjeruje Aleksey Kupriyanov, viši znanstveni suradnik na Institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose.

“Indija nastoji održati ravnotežu u kupnji oružja, da ne kupuje previše od SAD-a ili Rusije. S-400 se savršeno uklapa u takvu shemu, jer joj omogućuje da popravi disbalans prema američkom oružju” – kazao je Kupriyanov. Analitičar smatra kako je malo vjerojatno da će SAD svaliti sankcije na tu zemlju, jer bi to ozbiljno naštetilo bilateralnim odnosima.

U međuvremenu, Indija nije jedina zemlja koja odbija odustati kada je riječ o kupnji S-400 jedinica.

Turska također nastavlja s kupnjom protuzrakoplovnih sustava, unatoč glasnogovorniku američkog State Departmenta Heatheru Nauertu, koji tvrdi da Washington ima “ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalne akvizicije Turske”.

Rekao je kako, kao članica NATO-a, ova zemlja bi trebala koristiti samo sustave kompatibilne sa NATO-ovim sustavima, tj. američko oružje.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ponovio je prošlog tjedna stajalište Washingtona, priopćavajući Odboru za inozemne odnose u Sjedinjenim Američkim Državama kako se SAD trudi “zadržati Turke na mjestu gdje nikada neće kupiti S-400″.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,