Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » STIŽE ‘DEMOKRACIJA’! Trump uvjerio Sjevernu Koreju da otvori svoj prvi McDonalds

STIŽE ‘DEMOKRACIJA’! Trump uvjerio Sjevernu Koreju da otvori svoj prvi McDonalds

mcdonalds-koreaPredsjednik Donald Trump uvjerio je Kim Jong-una da otvori McDonalds restorane u Pyongyangu – znak da je Sjeverna Koreja spremna prihvatiti zapadnu kulturu i kapitalizam

Kao pokazatelj dobre volje, sjevernokorejski čelnik kaže kako želi da “franšiza hamburgera sa Zapada” procvjeta u zemlji, jer se napetosti između dvije zemlje olakšavaju, javlja Washingtonpost.

“To se dogodilo s brojnim različitim komunističkim kulturama”, izjavio je Jenny Town, istraživački analitičar u Stimson Centru i urednik akademskog novinskog portala o Sjevernoj Koreji.

“Kad počnu dobivati​različite kontakte sa Zapadom, mijenjaju svoje stavove – i obično počinju sa McDonaldsom ili Coca-Colom”.

Prodaj što više od hamburgera i krumpirića

Od svojih najranijih dana, McDonalds je bio više od fast-food restorana. Također je jak vektor za američku kulturu i snažan simbol globalizacije.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se lanac proširio Europom, u svojim oglasnim kampanjama koristio je slogan “Ujedinjeni okusi Amerike”.

Također je obećao dovesti američke poslovne vrijednosti – brzinu, standardizaciju i nemilosrdnu učinkovitost – u zemlje u kojima su se otvarali restorani.

To je obećanje čak dobro i provelo. McDonald’s sada posluje u 37.241 više-ili manje istovjetnih, visoko profitabilnih lokacija u 120 zemalja.

U svojoj knjizi “Grinding It Out: Making of McDonalds”, osnivač Ray Kroc naziva tvrtku “moj osobni spomenik kapitalizmu”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , ,