Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » AFRIKA NAPOKON ODBACUJE DOLAR I RAZMIŠLJA O UVOĐENJU KINESKOG JUANA

AFRIKA NAPOKON ODBACUJE DOLAR I RAZMIŠLJA O UVOĐENJU KINESKOG JUANA

afrika-juanDržave Istočne i Južne Afrike razmatraju mogućnost da koriste kineski juan kao rezervnu valutu, zaključili su predstavnici centralnih banaka 14 afričkih zemalja na forumu u prijestonici Zimbabvea

Pošto se bilježi usporavanje tempa rasta svjetske trgovine i promjena odnosa snaga, afričke države imaju razloga da juanu poklone povjerenje, čulo se u Harareu.

Financijski forum je ovog puta organizovao Institut za makroekonomski i financijski menadžment Istočne i Južne Afrike (MEFMI).

Prema riječima Gledis Sivele Jadagu, predstavnice Instituta, koju citira kineski portal „Huanchuvang“, raste strani dug afričkih država nominiran u inozemnoj valuti. Uz to, u bilanci gotovo svih ovih država jesu i neisplaćeni dugovi prema Kini.

Sa druge strane, Kina je najveći trgovački partner za više od 130 država i regija svijeta. Najveći izazov za samu Kinu je da izvuče korist od novog modela međunarodne trgovine.

Stoga bi kineskoj strani išlo na ruku ako bi se isplata kredita vršila u juanima. Kineska valuta je u međuvremenu već postala „zajednički nazivnik“ vanjske trgovine sa Afrikom.

Kina posljednjih godina zaista postaje vrlo važna država za čitav afrički kontinent. Proračuni Bostonskog univerziteta kažu da je čak trećina svih kineskih inozemnih investicija u energetskom sektoru otišlo u Afriku, i to u iznosu od 6,8 milijardi dolara.

Od 2000. godine, obim ukupnih kineskih investicija u afričku energetiku iznosi 34,8 milijarde dolara. I iako je Kina za sve ove godine duplo više uložila u Europu, Centralnu Aziju i Latinsku Ameriku, s razlogom se može vjerovati da Peking sada mijenja svoje investicijske prioritete i okreće se put Afrike.

Afričke države su brzo odreagirale na rast kineskog ekonomskog prisustva u regiji. Samo tijekom 2016. godine, prema podacima sustava SWIFT, obim plaćanja u Južnoj Africi u juanima porastao je za 65 posto.

Poslije uključenja kineske valute u skup valuta, većina afričkih država je dio svojih rezervi konvertirala u juan. Neke države su otišle i korak dalje — u Zimbabveu i Angoli juan je dobio status legalnog sredstva plaćanja.

Ali, čak i one države koje su ostale vjerne isključivo vlastitim valutama, u većini slučajeva su potpisale ugovore sa Kinom o valutnoj zamjeni. To znači da juan može slobodno prometovati među bankama, a trgovina se može nominirati u kineskoj valuti, zaobilazeći na primjer američki dolar, objašnjava za Liu Jing, znanstveni suradnik Instituta za financijske studije sa Narodnog univerziteta u Pekingu.

„U Africi se juan koristi u mnogo različitih sfera. Prije svega, u području trgovačkih obračuna, potom u području investicija i na financijskim tržištima, posebno imajući u vidu da je nedavno počelo emitiranje naftnih futuresa nominiranih u juanima. Treće, zlatno-valutne rezerve se mogu formirati u juanima, umjesto u dolarima, kako to inače mnogi čine. Osim svega navedenog, izgradnja osnovne infrastrukture, poput recimo željeznica, može se realizirati koristeći juan. Interesantno je da se bilježi deficit dolara u nekim afričkim državama. Zato je izbor juana sasvim logična mjera u skladu sa suvremenim tendencijama“, objašnjava sugovornik.

Kineske vlasti teže da internacionaliziraju svoju valutu i zato paralelno rade na tome da ona bude maksimalno stabilna. Moguće je, sa druge strane, da je podržavanje stabilnosti umjetna mjera i posljedica prilično jakih ograničenja na kojima insistira kineski regulator, a sa ciljem sprečavanja prevelikog odljeva domaće valute iz zemlje.

Iako je juan postao jedna od svjetskih rezervnih valuta, on se i dalje ne može automatski slobodno konvertirati, upravo zbog ovih ograničenja.

Kako će se juan pokazati na svjetkom valutnom tržištu jednog dana, kada ova ograničenja budu ukinuta, ostaje da se vidi. Osim toga, povećavanje međunarodne potražnje za juanom i njegovo jačanje može doprineti negativnoj trgovačkoj bilanci Kine. Međutim, Liu ne vidi u ovome realnu opasnost za kinesku ekonomiju.

„Smatram da juan neće jačati, već da će ostati stabilan, najprije zbog izvoza koji se oslanja isključivo na valutni tečaj“, ističe kineski ekspert.

Proces internacionalizacije juana se odvija prilično brzo. Za sada valuta uslijed toga nije izgubila na svojoj vrijednosti.

Prema podacima Centralne banke Kine, krajem 2017. godine više od 60 država je koristilo juan kao novu rezervnu valutu.

Važno je naglasiti da se ovo ne dešava samo u Africi. Europska centralna banka je uložila čak petsto milijuna eura rezervi u aktive, nominirane u juanima.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,