Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kći sovjetskog pilota pronađenog u Afganistanu nakon 30 godina: ‘Mama se nikad nije udala, čekala ga je’

Kći sovjetskog pilota pronađenog u Afganistanu nakon 30 godina: ‘Mama se nikad nije udala, čekala ga je’

sssr-afganistanSovjetski pilot koji je nestao u Afganistanu 1980-ih navodno je pronađen i uskoro se može vratiti kući

Njegova kći, koja nikada nije poznavala svojeg oca, kaže da joj se mama trideset godina nadala čudima i nikad se više nije udala.

Vijest da je sovjetski vojni pilot koji je nestao nakon što je njegov zrakoplov srušen u Afganistanu, još uvijek živ, došla je u javnost u petak u Rusiji.

Šef ruske Unije padobranaca, Valery Vostrotin, odbio je imenovati pilote iz etičkih razloga.

Rusko veleposlanstvo u Kabulu potvrdilo je ruskoj mreži RT da otkrivena osoba sebe naziva bivšim sovjetskim pilotom, ali je reklo da njegov identitet tek treba uspostaviti.

Komsomolskaya Pravda je izvijestila kako je pilot koji je proglašen nestalim bio prvi poručnik Sergej Pantelyuk, koji se 1987. godine nije vratio iz borbene misije.

Pantelyuk kćerka Larisa izjavila je da je Sergeyjev nestanak bio ogroman udarac za njezinu majku.

“Mojoj mami je kosa posijedila u trenutku kada je saznala da je moj otac nestao u Afganistanu. Nikad se više nije udala i čekala ga je.”

Larisa, sada stara 31 godinu, bila je beba kada je njezin otac sa borbenim lovcem Su-17 bio pogođen raketom u afganistanskoj provinciji Kunar, prema afganistanskim vladimin trupama. Savezne snage spašavanja bile su bezuspješne – ni pilot niti avion nisu pronađeni.

Dugo je vremena sudbina muškarca bila tabu u obitelji Pantelyuk, rekla je njegova kći, dodavši da joj je majka “mogla razgovarati o tati bez suza u očima nakon što sam navršila 16 godina”.

Larisa trenutno živi u gradu Bataysk u južnoj Rusiji, regiji Rostov, gdje je bio angažiran njezin otac. Poslan je u Afganistan gdje se SSSR borio protiv pobunjenika od 1979. do 1989. godine. Rekla je da su u regiji Rostov podignuta tri spomenika njezinom ocu, i još jedan u provinciji Kunar u Afganistanu.

Ruski šef padobranske unije izjavio je za RIA novosti da je “prilično izvanredno” saznati da je pilot još živ nakon toliko godina.

“Sada je potrebna ne samo financijska pomoć, nego i pomoć administrativnih tijela i nevladinih organizacija, kao i diplomatskog rada” – rekao je on.

Zamjenika predsjednika Unije padobranaca Valery Yuriev izjavio je za RT da pilot “živi u jednom od lokalnih kishlaka [sela]” u Afganistanu i da je zbog toga “problematično” uspostaviti kontakt s njim.

Međutim, zamjenik šefa još jedne veteranske jedinice, Vyacheslav Kalinin, izjavio je kako muškarac vjerojatno boravi u Pakistanu, jer su “svi kampovi za sovjetske ratne zarobljenike smješteni tamo.” Kalinin je agenciji rekao da, prema njegovim podacima, pilot je star oko 60 godina i “želi se vratiti kući”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,