Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kemoterapija ‘beskorisna’ i ‘škodljiva’ za pacijente s rakom dojke

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kemoterapija ‘beskorisna’ i ‘škodljiva’ za pacijente s rakom dojke

rak-skeniranjeBolesnici s karcinomom dojke koji su podvrgnuti kemoterapiji stavljaju se u nepotrebnu opasnost, prema najnovijem istraživanju

Istraživači procjenjuju da je više od 123.000 žena u SAD-u i 23.000 u Velikoj Britaniji izloženo otežanim i potencijalno smrtonosnim kemoterapijskim tretmanima kada bi se mogle liječiti novom “preciznijom metodom medicine”, piše The Gurardian.

“Praktično govoreći, to znači da će tisuće žena moći izbjeći kemoterapiju sa svim nuspojavama, a istodobno postići izvrsne dugoročne rezultete” – rekao je dr. Harold Burstein, izvanredni profesor na Harvard Medical School.

Rak dojke je najčešći rak kod žena širom svijeta. Ova studija je istraživala žene sa ranim hormon-receptor-pozitivnim, HER2-negativnim, karcinom dojke, što čini oko pola svih ukupnih slučajeva.

Za većinu žena standardna skrb uključuje kemoterapiju i endokrinsku terapiju, dijelom zbog proporcionalno veće koristi od kemoterapije kod mladih žena.

Kemoterapiju često prate mučnine, povraćanja, gubitak kose i umora u kratkom razdoblju, a u rijetkim slučajevima i leukemija kao nuspojava. Istraživači su bili u mogućnosti se odvojiti genetskim testiranjem, na žene koje imaju veću vjerojatnost da dobiju ponovni karcinom koji bi mogao poštedjeti tisuće žena od liječenja.

Studija pod nazivom “Tailorx” predstavljena je kao plenarna sesija na godišnjem sastanku Američkog društva kliničke onkologije u Chicagu.

“Stratifizirajući ove pacijente s rakom dojke i utvrdivši da samo one s najvišim rizikom recidiva trebaju imati kemoterapiju zasnovanu na njihovoj genetici tumora, Tailorx pokazuje veliki potencijal kako bi se osigurao nježnije liječenje bez ugrožavanja njegove učinkovitosti” – rekao je prof. Arnie Purushotham, viši klinički savjetnik u centru Cancer Research UK.

Istraživači su pregledali više od 10.000 žena u dobi od 18 do 75 godina. Svaka je imala onkotipiju DX, vrstu biopsije koja analizira 21 tumorski gen.

Test je dodjelio ženama rezultat od 0 do 100 na temelju vjerojatnosti da će se rak vratiti u roku od 10 godina.

Istraživači su već znali da žene s rezultatima od 0-10 nisu imale koristi od kemoterapije – što čini oko 17% žena u istraživanju. Nasuprot tome, žene s rezultatima rizika od 26 ili više (14% studije) imale su koristi od kemoterapije. Cilj studije bio je procijeniti većinu žena u prosjeku s rezultatima od 11 do 25.

Od 10.273 testiranih žena, 6.711 (69%) imalo je rezultat od 11-25. Nasumično su im dodijeljene samo endokrine terapije ili kombinacija endokrine terapije i kemoterapije. Istraživači su zaključili da, ovisno o dobi pacijenta, žene koje su primile samo endokrinsku terapiju nisu bile lošije od onih koje su također liječene kemoterapijom.

To znači da žene sa rezultatom iznad 50 godina sa ovom vrstom raka, i rezultatom 0-25 ne trebaju kemoterapiju. Žene mlađe od 50 s rezultatom od 0-15 također mogu izbjeći ovaj teški tretman.

Autori su rekli da je to najveći pokušaj preciznosti medicine ikad učinjen.

“To je fantastična vijest da ova značajna studija sada može omogućiti tisućama pacijenata s rakom dojke koji imaju više od 50 godina da se sigurno poštede naporne i opasne kemoterapije” – rekao je Delyth Morgan, izvršni direktor u centru za rak Breast Cancer Now.

“Ovo je još jedan značajan korak prema personaliziranom liječenju raka dojke i nadamo se da će rezultati nalaza koji mijenjaju praktičnost pomoći u poboljšanju naše upotrebe kemoterapije na NHS-u”.

“Polovica svih karcinoma dojke je hormonski receptor-pozitivan, HER2-negativan” – rekao je glavni autor istraživanja dr. Joseph Sparano, suradnik direktor kliničkih istraživanja u centru Albert Einstein Cancer i Montefiore Health System u New Yorku, i potpredsjednik Istočne kooperativne onkološke grupe.

“Naša studija pokazuje da se kemoterapija može izbjeći u oko 70% slučajeva kod žena kada je vođeno od strane našeg ispitivanja, čime se ograničava kemoterapija na samo 30% pacijenata, za koju možemo predvidjeti da imaju koristi od toga”.

Pružanje kemoterapije u Nacionalnom zdravstvu (NHS) Velike Britanije košta oko 4500 funti za svakog bolesnika.

U SAD-u, kemoterapija može koštati više od 105.000 funti. Cijena liste onkotipa DX iznosi 2580 funti; međutim, NHS dobiva subvencioniranu stopu. Većina američkih osiguravajućih društava pokriva troškove testiranja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,