Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DANSKA NAPOKON IZGLASALA ZAKON KOJIM SE ZABRANJUJE NOŠENJE ISLAMSKE BURKE I NIKABA

DANSKA NAPOKON IZGLASALA ZAKON KOJIM SE ZABRANJUJE NOŠENJE ISLAMSKE BURKE I NIKABA

danska-nikabTradicionalna islamska burka i nikab zabranjeni su u Danskoj nakon većinskog glasovanja u parlamentu

U glasovanju sa rezultatom 75 naprema 30 u četvrtak, danski zakonodavci odobrili su zakon.

Danska vlada kaže da nije usmjerena protiv kakve religije i ne zabranjuje marame za glavu, turbane i tradicionalnu židovsku kapu, izvještava AP.

Danska sada slijedi korake nekoliko drugih europskih zemalja koje su u cijelosti ili djelomično zabranile pokrivanje čitave glave, uključujući Francusku, Nizozemsku, Bugarsku, Belgiju, Njemačku i dijelove Švicarske.

Tijekom tjedna parlamentarne procedure zakona, vlada je uklonila odredbu kojom se prekršitelji kažnjavaju zatvorskim kaznama za kršenje novog zakona. Umjesto toga, financijske kazne bit će upućene protiv onih koji krše novi zakon.

Oni koji ga prekrše dobit će novčanu kaznu u iznosu od 1.000 kruna (166 dolara) koja bi se mogla povećati do 1257 dolara za ponavljanje djela. Svatko tko prisili nekoga da nosi odjeću koja prekriva lice na silu ili prijetnjom može biti kažnjen ili se suočiti sa do dvije godine zatvora.

Ministar pravosuđa Soren Pape Poulsen ranije je izjavio kako danska policija neće silom uklanjati burke i nikabe sa žena.

“Ne želim da policajci odvajaju odjeću od ljudi – burke ili drugo. To se neće dogoditi” – rekao je Poulsen prošlog mjeseca za portal Politiken.

“Ako žive u blizini, od njih će se tražiti da idu kući” – rekao je Poulsen u to vrijeme.

Daljnja bi mogućnost bila da se žene odvede u policijsku stanicu, gdje bi ih pokupio član obitelji, dodao je.

Za razliku od zabrane burke u Austriji, koja zabranjuje sva muslimanska pokrivala za lice, uključujući i kostime za Noć vještica, danska zabrana imat će ograničen broj izuzetaka, uključujući one koji koriste šalove koji štite lica od hladnoće i ljude odjevene u kostim.

Nakon glasovanja u Danskoj, Gauri van Gulik, ravnatelj organizacije Europe Amnesty Internationala, je rekao: “Sve žene trebaju biti slobodne da se odijevaju kako god žele i da nose odjeću koja izražava njihov identitet ili uvjerenja. Ova zabrana će imati osobito negativan utjecaj na muslimanske žene koje odlučuju nositi nikab ili burku.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,