Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Zdravstveni stručnjaci kažu kako kobasice i slanina uzrokuju bolesti poput raka … da li je to doista istina?

Zdravstveni stručnjaci kažu kako kobasice i slanina uzrokuju bolesti poput raka … da li je to doista istina?

kobasice-mesoNove smjernice za rak objavljene od strane Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF) su stavile slaninu, kobasice i druge mesnate poslastice na listu opasne hrane, navodeći da nema “sigurne” količine ove omiljene hrane

Ali da li stvarno možemo kriviti meso zbog toga – ili su to kemikalije i drugi aditivi koje prehrambena industrija stavlja u mješavinu koja čini takvo meso otrovnim?

WCRF navodi da posebno prerađeno meso, povećava rizik od raka. Dr. Giota Mitou, direktor istraživanja WRCF-a, izjavio je u nedavnoj izjavi: “Najbolji savjet je ne jesti prerađeno meso. Rizik se povećava s potrošnjom.”

WCRF također dodaje da kada je riječ o prerađenom mesu, “nijedna razina unosa ne može se pouzdano povezati sa nedostatkom rizika od raka debelog crijeva”.

Ali možete reći da obrađeno meso zapravo nije hrana – barem u usporedbi sa domaćom slaninom ili svježom domaćom kobasicom. Mišljenje da je vakuumirano meso puno natrijevog nitrita ili mješoviti mesni proizvodi koje kupite u supermarketu je na bilo koji način jednako kao i meso hranjeno travom, doista je vrlo smiješno.

Iako je umjerenost nužna, zabrana pravih mesnih proizvoda poput slanine ponovo stavlja na ljude dodatni rizik umjesto otkrivanja pravih krivaca – prehrambene industrije koja zagađuje opskrbu hranom sa otrovnim aditivima već desetljećima.

Toksični aditivi uzrokuju rak, a ne hrana

Pišući za The Guardian, Bee Wilson napominje da uvijek postoji način da slanina, kobasice i druga hrana koju sada nazivamo “prerađenim mesom” ne rezultira oboljevanjem od raka. Wilson mahnito tvrdi: “Činjenica da je to tako malo poznato je priznanje snage​mesne industrije koja je posljednjih 40 godina bila uključena u kampanju prikrivanja i pogrešnog usmjeravanja građana.”

Kao što Wilson dalje bilježi, mnogi od nas odabiru meso na temelju njegove “ružičaste boje”. Ružičasta boja koju vidimo kod mesnih proizvoda nije pokazatelj prisutnosti svježine, nego prisutnosti nečega što je još zlokobnije: natrijevog nitrita i natrijevog nitrata.

Ove kemikalije su te koje su otrovne, a ne samo meso. Ono što nazivamo “prerađenim mesom” više je kancerogeno nego “neprerađeno meso” zbog tih nitrata i nitrita (i drugih neugodnih sastojaka koji se dodaju).

Nitrati se prirodno pojavljuju u različitom povrću – ali način na koji nitrati reagiraju u mesu daleko su različiti. Određene komponente u crvenom mesu (željezo, amini i amidi) djeluju u interakciji sa nitratima kako bi nastali N-nitrozo spojevi, koji su kancerogeni – čak i u malim dozama.

“Kad god netko jede slaninu, kobasice ili drugo prerađeno meso, njihova crijeva primaju dozu nitrozamina, koji oštećuju stanice crijeva i može dovesti do raka” – objašnjava Wilson.

Znanstvenici već gotovo 60 godina poznaju tu vezu između nitrata, nitrita i raka – i ipak, umjesto da drže prehrambenu industriju odgovornom za prodaju hrane sa toksinom, potrošačima je jednostavno rečeno da samo jedu manje prerađenog mesa.

U 1970-im godinama industrija mesa je već znala za vezu između nitrozamina i raka. Kako su tada izvori napominjali, slanina (i ostala jela) mogu se proizvesti bez dodavanja nitrita i nitrata – ali proces zrenja će trajati malo duže. I dulji proces zrenja neizbježno znači manje dobiti za industriju, iako bi to značilo sigurnu hranu za nas ostale.

Iako je fer reći da isključivo jedući domaću slaninu i kobasice bez nitrata ne bi bio najzdraviji izbor kojeg možete odabrati, ostaje činjenica da domaća slanina ne mora uzrokovati rak.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,