Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EU poručila Češkoj: Izbacit ćemo vas ‘kao vreću sa pijeskom’, Česi – odlično!

EU poručila Češkoj: Izbacit ćemo vas ‘kao vreću sa pijeskom’, Česi – odlično!

ceska-euEuropska šefica za pitanja pravosuđa, potrošača i rodne ravnopravnosti Vera Jurova je tijekom svog izlaganja u Pragu na konferenciji „Europski izazovi“ pozvala Češku da bude aktivnija u okviru EU

Jurova, inače Čehinja, apelirala je na svoje sunarodnjake da se ne solidariziraju sa Poljskom i Mađarskom, jer će se Europa oslobađati takvih individualista kao „vreća sa pijeskom“.

Komentirajući riječi europske šefice, Petar Hajek, koji je svojevremeno bio savjetnik drugog predsjednika Češke Vaclava Klausa, u izjavi je konstatirao da ne bi imao ništa protiv ako bi EU izbacila Češku iz svojih redova kao „vreću sa pjeskom“.

„Gledao sam jednu večer intervju sa gospođom Jurovom, koja je naša predstavnica u Bruxellesu. Nisam mogao ne primjetiti vrlo bitan moment: šefica, inače Čehinja, tijekom intervjua nije se mogla sjetiti kako se kažu određene riječi, pa su joj pomogli urednik i voditelj. Znate, to je više nego veliki pokazatelj da je ona sama postala dio bruxelleskog establišmenta, a da na svoju domovinu i jezik gleda kao na nešto strano i tuđe“, ističe Hajek.

Sugovornik ne krije da bi i sam volio da se ovakav scenario obistini i da EU počne odbacivati one države „koje joj nisu po volji“.

„Ništa bolje nam se ne bi moglo dogoditi. Ne bih imao ništa protiv kada bi EU jednostavno iščezla. Ali plašim se da je ovo što sad spominje Jurova samo naznaka da će doći do gašenja ’Višegradske grupe‘. To je klasični oblik starog pravila svih imperija ’zavadi, pa vladaj‘, kojim se kolonije drže pod kontrolom. Drugim riječima, ne vidim ništa novo u riječima gospođe Jurove koja se otuđila od vlastitog naroda i zemlje iz koje potječe.

Na pitanje koga zapravo vidi kao krivca za nastale nesuglasice između država Istočne Europe i zvaničnog Bruxellesa, Hajek navodi nekoliko faktora.

„Prije svega, nama se praktično prijeti sa više instance. To je primjena ugovora ’Dublin IV‘, kojim bi Češka trebalo otvoriti granice za migrante sa kojim čitav niz drugih država ne zna što će, uključujući tu Nemačku i Francusku. Ima tu još drugih momenata, ali ovo sa migrantima je ključno i mislim da su sa ovom problematikom povezani svi ostali savjeti čije bi ispunjavanje trebalo dovesti do toga da postanemo ’briselska elita‘“, objašnjava češki stručnjak.

Hajek navodi da odlično razumije zašto je Češka, odnosno europska šefica, upotrijebila baš izraz „vreće sa pjeskom“.

„Službenici EU dobijaju ogromne plaće, a do kraja života su osigurani astronomskim penzijama, pa se onda od pojedinih očekuje da povremeno kažu ponešto protiv svoje države. Gospođa Jurova je očigledan primjer nekoga tko je postao proizvod briselske elite. Naša sunarodnjakinja očigledno više radi za dobrobit EU, nego za svoju domovinu — Češku Republiku“, zaključuje Hajek.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,