Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » BRITANIJA PONOVO ‘BACA OKO’ NA BLISKI ISTOK: Nakon rekordne prodaje oružja Izraelu, princ William stiže u svoj prvi posjet

BRITANIJA PONOVO ‘BACA OKO’ NA BLISKI ISTOK: Nakon rekordne prodaje oružja Izraelu, princ William stiže u svoj prvi posjet

vilijam-heliBritanske tvrtke za obranu zaradile su rekordnu količinu novca od prodaje oružja i vojnog hardvera Izraelu, pokazuju podaci aktivista protiv oružja

Novoobjavljeni poslovni podaci otkriveni su uoči kraljevskog putovanja u Izrael u lipnju.

Prema Kampanji protiv trgovine oružjem (CAAT), kompanije za proizvodnju oružja prošle godine su ostvarile najmanje 221 milijuna funti dobiti (294 milijuna dolara) u poslovima sa​Tel Avivom.

To je značajan porast u odnosu na 86 milijuna dolara (114 milijuna dolara) u 2016. godini. Izvozne dozvole za Izrael napravljene su strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koje je pratio CAAT, te obuhvaćaju širok raspon vojne opreme, od komponenata raketa i eksploziva do oklopnih vozila i oružja.

Novost se pojavila samo nekoliko dana nakon što je princ William najavio datum njegovog predstojećeg putovanja Izraelu i Palestini.

Doći će 25. lipnja i planira putovati u glavni grad Izraela, Tel Aviv, Jeruzalem i Ramallah, gdje su temelji palestinske vlasti. Njegova će turneja biti prvi službeni put britanskog princa Izraelu.

Posjet će se održati tijekom masovnih prosvjeda u Palestini, koji se nastavljaju provoditi već nekoliko mjeseci i rezultirali su velikim brojem žrtava. Prema organizacija “Human Rights Watch”, izraelska je vojska ubila više od 100 ljudi u Gazi i ranila više od 3.500 u prosvjedu protiv izraelske okupacije, koja je započela 30. ožujka.

Ponašanje izraelske vojske (IDF) privuklo je široko rasprostranjenu kritiku domaćih i međunarodnih skupina za ljudska prava i humanitarnih organizacija zbog upotrebe prave municije kako bi ugušili prosvjede.

IDF okrivljuje palestinsku organizaciju Hamas za krvoproliće i inzistira na tome da su sve žrtve bili pripadnici terorističkih skupina s ciljem da se preko granice Gaze i Izraela infiltriraju kako bi napale židovske trupe i civile.

Visoki broj poginulih među palestincima potaknuo je nekoliko britanskih političara da zahtijevaju od vlade da prestane prodavati vojnu opremu Izraelu i potaknula čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna da pozove na reviziju prodaje oružja u bliskoistočnu zemlju u travnju.

Nije prvi put da je pitanje prodaje oružja izazvalo nezadovoljstvo u britanskoj politici. Sportaši koji se bore protiv trgovine oružjem često se bore protiv vladinih dogovora sa državama poput Izraela i Saudijske Arabije, koje se redovito suočavaju s optužbama za kršenje ljudskih prava.

Jedan takav nedavni prosvjed održan je u travnju u Londonu, a prošle godine su aktivisti pokušali poremetiti najveći britanski sajam oružja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,