Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » PUTIN: Sve više i više zemalja odbacuje imperijalistički dolar

PUTIN: Sve više i više zemalja odbacuje imperijalistički dolar

putin-dolarSjedinjene Američke Države stvaraju probleme same sebi i narušavaju povjerenje u dolar kao glavnu rezervnu valutu time što stvaraju prepreke drugim zemljama u trgovini dolarima, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin

„Prepreke koje svaki čas stvaraju naše američke kolege pri računanju u dolarima, prema mojem mišljenju, je njihova velika greška, zbog toga što oni, pokušavajući da riješe, i to bezuspješno, tekuća konjunkturna politička pitanja, podrivaju povjerenje u američku valutu kao, u biti, jedinu rezervnu svjetsku valutu“, rekao je Putin odgovarajući na pitanja sudionika „Business dijaloga Rusija–Japan“ u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu koji se održava od 24. do 26. svibnja.

„I sve više država, sve bez izuzetka, počinju razmišljati o tome kako da pobjegnu od ovog monopola američke valute, kako da omoguće normalno funkcioniranje svojih financijskih institucija. Mislim da se naši američki prijatelji trebaju zamisliti“ – naveo je on.

Prema riječima ruskog predsjednika, u SAD ima onih koji kritiziraju odluke te vrste.

„To, međutim, navodi na razmišljanje o tome kako u takvim uvjetima normalno raditi“, dodao je Putin.

On je istaknuo da je Rusija spremna s inozemnjim partnerima provesti poslovanje u rubljama i da će Centralna banka Rusije uspjeti izraditi mehanizam slobodnog konvertiranja.

„Tendencije su veoma dobre. Rublja je u biti, danas potpuno konvertibilna valuta. Ajmo poslovati u rubljama. Mi smo za, možemo izraditi takav mehanizam slobodnog konvertiranja u jene, euro, dolar. To je sve precizno, savršeno, može se razmisliti, na tome trebamo samo poraditi. Mislim da ćemo zajedno s Centralnom bankom riješiti taj problem“ – rekao je Putin.

Rusija i Japan imaju potencijal za rast trgovinske razmjene

Ruski predsjednik je također istaknuo da je raspoloženje u odnosima Rusije i Japana takvo da uliva nadu u višekratni rast investicija i trgovinske razmjene dviju zemalja. On je dodao da je Rusija spremna omogućiti uvjete za za to.

Putin je istaknuo da su i japanski prijatelji zainteresirani za razvijanje tih odnosa.

Premijer Japana Shinzo Abe je istaknuo da njegova zemlja razmatra pitanje eventualnog financiranja projekta „Jamal ukapljeni prirodni plin“.

„Što se tiče tradicionalne sfere energetike, radimo na raznim projektima, uključujući onaj na Sahalinu, a nastavljamo i razmatrati mogućnost financiranja i izgradnje projekata u okviru ’Jamala‘“ – rekao je Abe.

Projekat „Jamal“ podrazumjeva izgradnju postrojenja za eksploataciju ukapljenog prirodnog plina na Južno-tambejskom izvorištu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,