Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Pas spasio vlasnicu tako što joj je NAMIRISAO RAK, prije nego što je ona znala da ga ima

Pas spasio vlasnicu tako što joj je NAMIRISAO RAK, prije nego što je ona znala da ga ima

pas-rakPas ima dugu povijest kao čovjekov najbolji prijatelj. No priča o časnici Policijske uprave u gradu Newburyportu i njezinom slijepom psu iz Massachusettsa ne samo da dokazuje vezu između vlasnika i kućnog ljubimca, već i dokazuje da su psi vrlo sposobni u otkrivanju bolesti

Policijska službenica Megan Tierney navodno je bila kod kuće sa psom Dudeom, njezinim slijepim psom australske pastirske pasmine, kada se on počeo ponašati malo čudno.

Prema njezinim riječima, ona je ležala u krevetu kad je Dude iznenada postao usredotočen na njezino područje prsa, stavivši joj šapu.

Tierney je obratila pozornost na mjesto na kojem ju je pas Dude dodirivao i primijetila oteklinu tkiva. Ali na svoje iznenađenje, posjet liječniku potvrdio je da ima dvostruku negativnu invazivnu fazu duktalnog karcinoma dojke.

I iako je saznala da ima rak što nikada nije lako progutati, ona je rekla: “Dude je pronašao oteklinu, i nikada nismo bili tako sretni jer je on to otkrio puno prije nego što bi mi uspjeli otkriti.”

Poznato je da psi imaju puno jači osjećaj mirisa u odnosu na ljude. Dude, koji je slijep pas, uvelike je pojačao taj osjećaj koji mu je pomogao otkriti bolest svog vlasnika. Štoviše, psi imaju 220 milijuna receptora mirisa; 195 milijuna više od ljudi.

Prema istraživačkoj psihologinji za pse Alexandri Horowitz sa sveučilišta Barnard College, psi mogu namirisati mirise u omjeru ppt (dijelova na bilijun). Na primjer, u milijun galona vode, psi mogu otkriti je li čajna žličica šećera pomiješana u vodi. To znači da su njihove mirisne sposobnosti 100,000 puta bolji od naših.

Jedna studija, koju je provela zaklada Pine Street Foundation, objašnjava Dudeovu izuzetnu vještinu. Istraživanje je obuhvatilo pet pasa koji su dobili uzorke daha od 31 pacijentice oboljele od raka dojke, 55 pacijenata sa rakom pluća i 83 zdrave osobe. Svi su psi mogli odrediti koji uzorci dolaze od onih koji su bili bolesni, sa približno 90 posto točnosti.

Mogu li psi stvarno namirisati rak?

Prema Tammani Khare iza časopisa “Dogs Naturally Magazine, zbog metaboličkog otpada koje su oslobodile kancerozne stanice, iz ljudskog tijela se ispušta izraženi miris. Ovaj poseban miris mogu lako namirišati psi čak i u ranijim stadijima raka.

Druge studije pokazuju da psi također imaju sposobnost namirisati tragove melanoma raka kože kroz lezije kože i otkriti rak prostate samo sa uzorkom urina od osobe.

“Ne samo da njihov osjećaj mirisa omogućuje otkrivanje raka, već istraživanje sugerira da se psi mogu aktivno trenirati kako bi namirišali rak”, istaknula je stručnjakinja za pse.

“U Berlinu je skupina istraživača obučavala neke pse kako bi otkrila prisutnost različitih vrsta raka, uključujući rak jajnika, rak crijeva, kao i karcinom mokraćnog mjehura, rak kože, rak pluća i rak prostate”, zaključila je Khane.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,