Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » KLIMATSKI ‘STUÄŒNJACI’ UPOZORAVAJU: NAJCRNJI KLIMATSKI SCENARIJ MOGAO BI BITI PUNO GORI NEGO SE PREDVIÄALO

KLIMATSKI ‘STUÄŒNJACI’ UPOZORAVAJU: NAJCRNJI KLIMATSKI SCENARIJ MOGAO BI BITI PUNO GORI NEGO SE PREDVIÄALO

zagadjivanje-klimaÄŒak ni naÅ¡a najbolja nastojanja možda neće biti dovoljna da se izbjegne katastrofa, kažu struÄnjaci

Znanstvenici su morali prilagoditi svoje procjene o tome kako bi mogao izgledati najgori mogući scenarij kad su klimatske promjene u pitanju. Naime, nove studije uzele su u obzir veći porast globalne ekonomije nego se prije predviđalo.

Klimatolozi predviÄ‘aju kako će se mijenjati klima na Zemlji s obzirom na emisiju stakleniÄkih plinova koja je povezana s kretanjima u globalnoj ekonomiji.

Kako zemlje postaju bogatije, raste i njihova razina potroÅ¡nje energije, a time i koliÄina emitiranih stakleniÄkih plinova.

Znanstvenici koriste Äetiri scenarija koje zovu ‘reprezentativne staze koncentracije’ (RCP) kojima pokuÅ¡avaju opisati Å¡to će se u budućnosti dogaÄ‘ati s naÅ¡im planetom.

Standardni najcrnji scenarij, RCP 8.5, pretpostavlja neograniÄen ekonomski rast koji znaÄi i povećanu potroÅ¡nju fosilnih goriva i ne ukljuÄuje nikakva nova nastojanja o ograniÄavanju globalnog zagrijavanja osim onih koje zemlje već poduzimaju.

MeÄ‘utim, znanstvenici sa SveuÄiliÅ¡ta Illinois kažu da postoji Å¡ansa jedan prema tri da će do kraja stoljeća emisija stakleniÄkih plinova premaÅ¡iti one pretpostavljene u scenariju RCP 8.5.

‘NaÅ¡e procjene pokazuju da zbog povećanog ekonomskog rasta postoji 35 posto Å¡anse da će do 2100. godine emisija stakleniÄkih plinova premaÅ¡iti razinu predviÄ‘enu RCP 8.5′, kaže Peter Christensen.

Glen Peters iz Centra za klimatska istraživanja iz NorveÅ¡ke naglaÅ¡ava da se emisija ugljiÄnog dioksida iznad Europe u posljednje Äetiri godine povećala zbog gospodarskog rasta. 2017. godine emisija Europske unije povećala se za 1,8 posto.

No, izgledi za najcrnji scenarij i dalje nisu jako vjerojatni jer ekonomski rast ne iskljuÄuje pozitivan uÄinak politika korisnih za okoliÅ¡.

‘Već smo usvojili priliÄan broj za klimu dobrih odluka’, kaže Peters.

No bez obzira na to, povećane emisije stakleniÄkih plinova svakako moraju biti ukljuÄene u ostale klimatske modele.

Mnogi od tih modela prije su prognozirali apokaliptiÄnu budućnost za život na Zemlji. Od naglog otapanja ledenjaka i katastrofalnog porasta razine mora, preko porasta temperature zraka zbog Äega bi neka podruÄja postala nenaseljiva, pa do masovnog izumiranja vrsta na najugroženijim podruÄjima.

Čak ni naša najbolja nastojanja možda neće biti dovoljna da se izbjegne katastrofa.

PariÅ¡ki klimatski sporazum obavezuje svijet da uÄini sve kako bi sprijeÄio globalno zatopljenje veće od 2 stupnja Celzija od predindustrijske ere. MeÄ‘utim, Äak i ako zemlje zadovolje te kriterije, neke projekcije globalne temperature govore o zatopljenju od 3, pa Äak i 4 stupnja Celzija.

To bi imalo katastrofalne posljedice na planet, razina mora bi se podigla za viÅ¡e od metar i pol prilikom Äega bi New York i Amsterdam bili poplavljeni Å¡to bi uzrokovalo znaÄajan porast gladnih u svijetu.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , ,