Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PREDSJEDNIK ROUHANI ODBACIO AMERI─îKE ZAHTJEVE ZA IRAN: ‘Tko ste vi da odlu─Źujete za Iran i svijet? Svijet danas ne prihva─ça da Amerika odlu─Źuje za svijet’

PREDSJEDNIK ROUHANI ODBACIO AMERI─îKE ZAHTJEVE ZA IRAN: ‘Tko ste vi da odlu─Źujete za Iran i svijet? Svijet danas ne prihva─ça da Amerika odlu─Źuje za svijet’

rouhani-iranAmeri─Źki dr┼żavni tajnik je prijetio kako bi neuspjeh u neprovo─Ĺenju zahtjeva rezultirao sankcijama koje bi u kona─Źnici uni┼ítile Iranovo gospodarstvo

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je zahtjeve za Teheran od strane ameri─Źkog dr┼żavnog tajnika Mikea Pompea, obe─çavaju─çi da ─çe nastaviti “Svoj put”, inzistiraju─çi na to da je razdoblje kada su SAD mogle “odlu─Źivati za svijet” – zavr┼íilo.

Ameri─Źka vlada se vratila 15 godina natrag u doba predsjednika “Busha Jr.” i ponovno poku┼íava diktirati svoju volju cijelom svijetu, kazao je Rouhani dok je odbacio ultimatum Washingtona u ponedjeljak.

“Tko ste vi da odlu─Źujete za Iran i svijet? Svijet danas ne prihva─ça Ameriku da odlu─Źuje za svijet, budu─çi da su sve zemlje nezavisne … ta je era zavr┼íena … Mi ─çemo nastaviti na┼í put uz potporu na┼íe nacije” – kazao je Rouhani, citirala je tiskovna agencija ILNA.

Pompeov govor je signalizirao ogroman korak ka cijeloj vanjskoj politici SAD-a, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na svojoj Twitter stranici.

“Ameri─Źka diplomacija je samo regresija ka starim navikama: zarobljenim iluzijama i propalim politikama – diktiranim od strane korumpiranih posebnih interesa – ponavljaju iste pogre┼íne odluke i time ─çe ┼żeti iste bolesne nagrade. Iran, u me─Ĺuvremenu, sura─Ĺuje s partnerima za post-ameri─Źko rje┼íenje akcijskog plana JCPOA” – rekao je iranski top diplomat tweeted.

Pompeo je u ponedjeljak u Zakladi Heritage govorio o 12 “osnovnih zahtjeva” koje treba provesti Iran.

Prijetio je kako bi neuspjeh u neprovo─Ĺenju zahtjeva rezultirao najve─çim sankcijama u povijesti (kako nagla┼íava ameri─Źki tajnik) koje bi u kona─Źnici uni┼ítile iransko gospodarstvo.

Popis ne samo da je pozvao Teheran na trajno zaustavljanje svih nuklearnih programa, ve─ç i da se odrekne regionalne politike.

Pompeo je pozvao Iran na zaustavljanje razvoja raketa, “pu┼ítanje svih gra─Ĺana SAD-a”, povla─Źenje iz Sirije i prestanak podr┼íke skupinama koje SAD smatra “teroristima”, odnosno Hezbolaha.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,