Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PREDSJEDNIK ROUHANI ODBACIO AMERIČKE ZAHTJEVE ZA IRAN: ‘Tko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Svijet danas ne prihvaća da Amerika odlučuje za svijet’

PREDSJEDNIK ROUHANI ODBACIO AMERIČKE ZAHTJEVE ZA IRAN: ‘Tko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Svijet danas ne prihvaća da Amerika odlučuje za svijet’

rouhani-iranAmerički državni tajnik je prijetio kako bi neuspjeh u neprovođenju zahtjeva rezultirao sankcijama koje bi u konačnici uništile Iranovo gospodarstvo

Iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je zahtjeve za Teheran od strane američkog državnog tajnika Mikea Pompea, obećavajući da će nastaviti “Svoj put”, inzistirajući na to da je razdoblje kada su SAD mogle “odlučivati za svijet” – završilo.

Američka vlada se vratila 15 godina natrag u doba predsjednika “Busha Jr.” i ponovno pokušava diktirati svoju volju cijelom svijetu, kazao je Rouhani dok je odbacio ultimatum Washingtona u ponedjeljak.

“Tko ste vi da odlučujete za Iran i svijet? Svijet danas ne prihvaća Ameriku da odlučuje za svijet, budući da su sve zemlje nezavisne … ta je era završena … Mi ćemo nastaviti naš put uz potporu naše nacije” – kazao je Rouhani, citirala je tiskovna agencija ILNA.

Pompeov govor je signalizirao ogroman korak ka cijeloj vanjskoj politici SAD-a, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif na svojoj Twitter stranici.

“Američka diplomacija je samo regresija ka starim navikama: zarobljenim iluzijama i propalim politikama – diktiranim od strane korumpiranih posebnih interesa – ponavljaju iste pogrešne odluke i time će žeti iste bolesne nagrade. Iran, u međuvremenu, surađuje s partnerima za post-američko rješenje akcijskog plana JCPOA” – rekao je iranski top diplomat tweeted.

Pompeo je u ponedjeljak u Zakladi Heritage govorio o 12 “osnovnih zahtjeva” koje treba provesti Iran.

Prijetio je kako bi neuspjeh u neprovođenju zahtjeva rezultirao najvećim sankcijama u povijesti (kako naglašava američki tajnik) koje bi u konačnici uništile iransko gospodarstvo.

Popis ne samo da je pozvao Teheran na trajno zaustavljanje svih nuklearnih programa, već i da se odrekne regionalne politike.

Pompeo je pozvao Iran na zaustavljanje razvoja raketa, “puštanje svih građana SAD-a”, povlačenje iz Sirije i prestanak podrške skupinama koje SAD smatra “teroristima”, odnosno Hezbolaha.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,