Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VELEPOSLANICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu nema nikakve veze sa masakrom nad Palestincima’

VELEPOSLANICA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu nema nikakve veze sa masakrom nad Palestincima’

niki-ujedinjeniPrkosni SAD optužio je Vijeće sigurnosti UN-a za “dvostruki standard” prema Izraelu, dok su se druge države ujedinile u osudi nasilja nad Palestincima tijekom nereda koji su uslijedili nakon američke odluke o preseljenju svoje ambasade

“Sjedinjene Države osuđuju gubitak života, no u regiji postoji mnogo nasilja. I dvostruki standardi su previše uobičajeni u ovom odboru, i oni danas rade prekovremeno” – izjavila je Washingtonova izaslanica Ujedinjenih naroda, Nikki Haley, prije nego što je pokrenula kritiziru Vijeće sigurnosti UN-a zbog toga što nije sazvao slične sastanke kako bi raspravljali o “destabilizirajućem utjecaju” Irana.

Haley je potom rekla da odluka o preseljenju veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem “ni na koji način ne potkopava mogućnost mira” i da su oni koji su to sami bili povezani s nasiljem “jako pogriješili.

Za smrtne slučajeve 60 palestinaca u ponedjeljak je veleposlanica Amerike isključivo optužila Hamas uz granicu Gaze i Izraela i izjavila da je odbor “previše zauzet” sukobom, u kojem je ranjeno više od 2.700 ljudi.

“Nijedna zemlja u ovom odboru ne bi djelovala tako suzdržano kao što je to radio Izrael” – sažeo je bivši guverner Južne Karoline. Nakon što je saslušala niz govora drugih izaslanika, Haley je izašla iz dvorane čim je palestinski izaslanik počeo svoje izlaganje.

Haleyeva buntovna retorika bila je u suprotnosti sa blagim tonovima ostalih govornika, a među njima su bili i bliski saveznici Washingtona.

Veleposlanik Velike Britanije u UN-u, Karen Pierce, prozvao je nasilje koje je bilo najveće još od rata Izraela i Hamasa u 2014. godine “šokantano i užasno” i zapitao se je li opravdana upotreba bojeve municije od strane IDF-a„.

“Zahtijevamo da Izrael djeluje sa ograničenjem, u međunarodnom pravu, i više od svega osigura da njezine snage sigurnosti ne pribjegavaju upotrebi prekomjerne sile” – rekao je Pierce, priznajući “pravo Izraela da brani vlastite granice”.

Slične pozive izrekle su i druge zapadne države, uključujući Francusku, Švedsku i Nizozemsku.

U svojoj izjavi, zamjenik Rusije Dmitrij Polyansky dao je širi pogled, koji je ukazao na četverogodišnji zastoj mirovnog procesa koji je ostavio vakuum kojeg su iskorištavali suparnički političari s vlastitim stranačkim interesima, stvarajući “ciklus nasilja”.

Polyansky je ponovio kako je Rusija, koja uživa produktivni radni odnos s palestinskim i izraelskim vodstvom, spremna postati posrednik i domaćin bilo kojeg budućeg mirovnog summita.

Najistaknutiji govor došao je od ne-parlamentarnog člana Bolivije, čiji je izaslanik Sascha Llorenti započeo čitanjem imena palestinskih žrtava, prije nego što je pokrenuo krhku kritiku “ilegalne izraelske okupacije” koju pomaže bezuvjetna podrška Washingtona, čija je odluka da postane prva zemlja koja će premjestiti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, još jedan glas povjerenja za premijera Benjamina Netanyahua.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,