Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » VELEPOSLANICA SJEDINJENIH AMERI─îKIH DR┼ŻAVA U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Otvaranja ameri─Źkog veleposlanstva u Jeruzalemu nema nikakve veze sa masakrom nad Palestincima’

VELEPOSLANICA SJEDINJENIH AMERI─îKIH DR┼ŻAVA U UJEDINJENIM NARODIMA: ‘Otvaranja ameri─Źkog veleposlanstva u Jeruzalemu nema nikakve veze sa masakrom nad Palestincima’

niki-ujedinjeniPrkosni SAD optu┼żio je Vije─çe sigurnosti UN-a za “dvostruki standard” prema Izraelu, dok su se druge dr┼żave ujedinile u osudi nasilja nad Palestincima tijekom nereda koji su uslijedili nakon ameri─Źke odluke o preseljenju svoje ambasade

“Sjedinjene Dr┼żave osu─Ĺuju gubitak ┼żivota, no u regiji postoji mnogo nasilja. I dvostruki standardi su previ┼íe uobi─Źajeni u ovom odboru, i oni danas rade prekovremeno” – izjavila je Washingtonova izaslanica Ujedinjenih naroda, Nikki Haley, prije nego ┼íto je pokrenula kritiziru Vije─çe sigurnosti UN-a zbog toga ┼íto nije sazvao sli─Źne sastanke kako bi raspravljali o “destabiliziraju─çem utjecaju” Irana.

Haley je potom rekla da odluka o preseljenju veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem “ni na koji na─Źin ne potkopava mogu─çnost mira” i da su oni koji su to sami bili povezani s nasiljem “jako pogrije┼íili.

Za smrtne slu─Źajeve 60 palestinaca u ponedjeljak je veleposlanica Amerike isklju─Źivo optu┼żila Hamas uz granicu Gaze i Izraela i izjavila da je odbor “previ┼íe zauzet” sukobom, u kojem je ranjeno vi┼íe od 2.700 ljudi.

“Nijedna zemlja u ovom odboru ne bi djelovala tako suzdr┼żano kao ┼íto je to radio Izrael” – sa┼żeo je biv┼íi guverner Ju┼żne Karoline. Nakon ┼íto je saslu┼íala niz govora drugih izaslanika, Haley je iza┼íla iz dvorane ─Źim je palestinski izaslanik po─Źeo svoje izlaganje.

Haleyeva buntovna retorika bila je u suprotnosti sa blagim tonovima ostalih govornika, a me─Ĺu njima su bili i bliski saveznici Washingtona.

Veleposlanik Velike Britanije u UN-u, Karen Pierce, prozvao je nasilje koje je bilo najve─çe jo┼í od rata Izraela i Hamasa u 2014. godine “┼íokantano i u┼żasno” i zapitao se je li opravdana upotreba bojeve municije od strane IDF-aÔÇ×.


“Zahtijevamo da Izrael djeluje sa ograni─Źenjem, u me─Ĺunarodnom pravu, i vi┼íe od svega osigura da njezine snage sigurnosti ne pribjegavaju upotrebi prekomjerne sile” – rekao je Pierce, priznaju─çi “pravo Izraela da brani vlastite granice”.

Sli─Źne pozive izrekle su i druge zapadne dr┼żave, uklju─Źuju─çi Francusku, ┼ávedsku i Nizozemsku.

U svojoj izjavi, zamjenik Rusije Dmitrij Polyansky dao je ┼íiri pogled, koji je ukazao na ─Źetverogodi┼ínji zastoj mirovnog procesa koji je ostavio vakuum kojeg su iskori┼ítavali suparni─Źki politi─Źari s vlastitim strana─Źkim interesima, stvaraju─çi “ciklus nasilja”.

Polyansky je ponovio kako je Rusija, koja u┼żiva produktivni radni odnos s palestinskim i izraelskim vodstvom, spremna postati posrednik i doma─çin bilo kojeg budu─çeg mirovnog summita.

Najistaknutiji govor do┼íao je od ne-parlamentarnog ─Źlana Bolivije, ─Źiji je izaslanik Sascha Llorenti zapo─Źeo ─Źitanjem imena palestinskih ┼żrtava, prije nego ┼íto je pokrenuo krhku kritiku “ilegalne izraelske okupacije” koju poma┼że bezuvjetna podr┼íka Washingtona, ─Źija je odluka da postane prva zemlja koja ─çe premjestiti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, jo┼í jedan glas povjerenja za premijera Benjamina Netanyahua.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,