Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » INSAJDER Å OKIRAO AMERIKU: Europa će izbaciti ameriÄki dolar u trgovini naftom sa Iranom

INSAJDER Å OKIRAO AMERIKU: Europa će izbaciti ameriÄki dolar u trgovini naftom sa Iranom

dolar-vatraEuropska unija planira prebaciti isplate u euro za kupnju nafte od Irana, uklanjajući transakcije u ameriÄkim dolarima, izjavio je diplomatski izvor za RIA Novosti

Bruxelles je trenutno u velikim nesuglasicama s Washingtonom zbog povlaÄenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je postignut tijekom administracije Baracka Obame.

Predsjednik Donald Trump obećao je ponovno nametnuti sankcije protiv Islamske republike i protiv europskih kompanija koje posluku sa Iranom.

“Privržen sam informacijama da će se EU preokrenuti od dolara do eura u trgovini sirovom naftom iz Irana” – rekao je insajder agenciji.

Ranije ovog tjedna Å¡efica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini izjavio je kako su ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, NjemaÄke i Irana dogovorili pripremiti praktiÄna rjeÅ¡enja kao odgovor na korak Washingtona u idućih nekoliko tjedana. Ove zemlje navodno planiraju održavati i produbljivati gospodarske veze s Iranom, ukljuÄujući i na podruÄju opskrbe naftom i plinom.

Mogherini je istaknula kako bi strane trebale zajedniÄki raditi na ukidanju sankcija kao sastavnog dijela povijesnog nuklearnog sporazuma. “Nismo naivni i znamo da će biti teÅ¡ko za sve strane.”

Iranski nuklearni sporazum, poznat kao ZajedniÄki opsežni plan djelovanja (JCPOA), zapeÄaćen je prije tri godine u BeÄu izmeÄ‘u Teherana i grupe P5 + 1 (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD, plus NjemaÄka).

Sporazum je uklonio desetljeća dugu meÄ‘unarodnu sankciju u zamjenu za to da Iran smanji svoj kontroverzni nuklearni program. 16. sijeÄnja 2016. godine stranke ugovora objavile su poÄetak njegove provedbe.

Ukidanje meÄ‘unarodnih sankcija prvi je put Iranu omogućio pristup svjetskim tržiÅ¡tima u gotovo Äetiri desetljeća. Od tada, Teheran je uspio znaÄajno povećati izvoz sirove nafte.

MeÄ‘utim, nafta je vezana za ameriÄki dolar na meÄ‘unarodnim tržiÅ¡tima, Å¡to iranskim partnerima teÅ¡ko otežava isplatu sirove nafte i Teheranu da ih primi.

Budući da dolar igra vodeću ulogu na meÄ‘unarodnim financijskim tržiÅ¡tima, ponovno nametanje sankcija znaÄilo bi izlazak Irana sa globalnog financijskog sustava.

Istodobno, desetke potpisanih ugovora između europskih tvrtki i Irana mogli bi biti izloženi riziku otkazivanja ako Bruxelles poštuje sankcije Washingtona.

To bi oÅ¡tetilo iransko gospodarstvo, a europske bi tvrtke izgubile veliko tržiÅ¡te na Bliskom istoku. Prebacivanje na alternativne valute namire omogućava objema stranama da nastave trgovati unatoÄ ameriÄkim sankcijama.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,