Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » UZALUD SE KLJUKATE MULTIVITAMINSKIM DODACIMA: Četiri slučaja u kojima suplementi izazivaju teške posljedice

UZALUD SE KLJUKATE MULTIVITAMINSKIM DODACIMA: Četiri slučaja u kojima suplementi izazivaju teške posljedice

vitamini-bocicaDijetetske suplemente ljudi koriste za jačanje zdravlja. Važno je podsjetiti da to nisu lijekovi, već prirodni dodaci prehrani koji se mogu koristiti kao blagi diuretici, sedativi, sredstva za smanjenje rizika od bolesti, za normalan rad želuca i tako dalje

Oni su vrlo popularni u svijetu, ali koliko su zaista sigurni?

Da li dijetetski suplementi zaista pomažu?

Vjerovatno ponekad. Prilikom bavljenja sportom, pri čemu su potrebni kofein i kreatinin – suplementi pomažu organizmu da izdrži duge i intenzivne napore. Međutim, češće je suprotno.

Recimo, kod popularnih adaptogena djelotvornost nije dokazana. Kao ni kod većine drugih dodataka prehrani. A problem nije što ih uopće nisu proučavali. Sredstvo koje vas interesira možete provjeriti na sajtu američkog Nacionalnog centra za komplementarnu i integrativnu medicinu.

U sastavu dijetetskih suplemenata se mogu, iz kuta efikasnosti, nalaziti potencijalno dobre supstance i nekada takvi dodaci postaju lijekovi – ako se te supstance izdvoje, testiraju na pravi način, sintetiziraju i puste u promet u dovoljnom obimu.

Na primer, od vrbine kore dobijamo aspirin, a od tise paklitaksel, koji se primenjuje na bolesnicima oboljelim od raka.

U nekim slučajevima liječnici propisuju ove suplemente čak i kao terapiju. To je kada u prodaji nema odgovarajućih lijekova, pa se oni daju kao zamjena zbog sličnosti sadržaja. Obično se propisuju uslijed nedostatka nekih vitamina ili mikroelemenata i koriste se uz glavnu terapiju.

Koliko su sigurni za zdravlje?

Nisu uvek ni toliko sigurni. U različitim državama zabilježeni mnogi slučajevi kada su dijetetski suplementi doveli do teških posljedica. Za to postoji nekoliko razloga:

1. Biljke od kojih se prave dodaci prehrani sastoje se iz više komponenti. Čak i ako neka od njih može pomoći čoveku, druge mogu proizvesti neočekivanu reakciju.

2. Koncentracija supstanci se može vrlo razlikovati i zavisi od toga gde je biljka rasla, u kojim uvjetima, koji njeni dijelovi se koriste za pravljenje dodataka prehrani, kada je ubrana.

3. Prilikom registracije i proizvodnje dijetetskih suplemenata manje su strogi zahtjevi nego prilikom proizvodnje lijekova. Čak u razvijenim državama postoji veliki problem sa tim da su dodaci prehrani zagađeni metalima, a proizvođači dodaju u njih prave lijekove i zabranjene supstance (i ne navode ih na pakiranju).

4. Kada se dijetetski suplementi koriste sa drugim lijekovima, mogu smanjiti efikasnost istih i dovesti do različitih neželjenih posljedica.

Međutim, treba priznati da su dijetetski suplementi u većini slučajeva efikasni, ali, uglavnom jer se u njih stavljaju i lijekovi. To se radi u cijelom svetu. Koristi se recimo sibutramin, koji je jaka supstanca.

Ako nemate nedostatak željeza ili nekog vitamina, dodaci prehrani radi jačanja noktiju ili za rast kose nemaju smisla. Bolje je otići kod liječnika da on ustanovi šta je problem i propiše terapiju. U svakom slučaju, nema uvjerljivih dokaza da neki suplementi pomažu i u kojim slučajevima.

Da li treba koristiti multivitamine, omega 3 kiseline, antioksidanse ako vas ništa ne boli?

Očigledno ne. Istraživanjima je ustanovljeno da su neki konkretni proizvodi (na primjer masna riba) povezani sa produženjem života i manjim rizicima oboljevanja (na primjer od bolesti srca).

Međutim, ako se izdvoje iz tih proizvoda posebno dobre supstance, takvi dodaci prehrani nemaju isti efekat.

Na primer, omega 3 kiselina, koja se nalaze u masnoj ribi, sudeći po svemu, kao suplement, ne sprečava bolesti srca.
 
(sputniknews.com)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,