Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GORE NEGO U ZATVORU, ALI BOLJE NEGO U GUANTANAMU: Novi pravila Ekvadorske ambasade – Assangeu od sada zabranjene posjete i telefonski pozivi

GORE NEGO U ZATVORU, ALI BOLJE NEGO U GUANTANAMU: Novi pravila Ekvadorske ambasade – Assangeu od sada zabranjene posjete i telefonski pozivi

ambasada-assangeJulian Assange je pogođen novim zabranama koje ograničavaju njegovu komunikaciju od strane dužnosnika u Ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu

Nove mjere uključuju zabranu korištenja telefona i dolazak posjetitelja, prema WikiLeaksu.

Osnivač zviždačke internetske stranice je već duže vremena u ambasadi. U ožujku mu je ograničen pristup internetu nakon objave na Twitteru u kojoj je kritizirao britanski odgovor na trovanje Sergeja i Julije Skripala u Salisburyju, kao i ponovljene primjedbe o španjolskom sporu s Katalonijom.

U to vrijeme, ekvadorska vlada je priopćila kako je Assange prekršio pismenu obvezu “neobjavljivanja poruka koje bi mogle ometati druge države”.

U razgovoru sa stranim medijima u srijedu, ministrica vanjskih poslova Maria Fernanda Espinosa potvrdila je da je Assangeu i dalje uskraćen pristup internetu, dok razgovori između Velike Britanije i Ekvadora o njegovoj sudbini još uvijek traju.

“On još uvijek nema pristup Internetu i komunikaciji. Postoji dijalog, postoji volja i interes da se krene naprijed u rješavanju tog pitanja” – rekao je, prema dnevniku El Tiempo.

WikiLeaks tvrdi da je Assange ušutkan zbog pritiska SAD-a. Web stranica također kaže da mjere poput “zabrane pristupa društvenim medijima” održava njegovu nemogućnost komunikacije sa vanjskim svijetom.

Assange boravi u veleposlanstvu u Knightsbridgeu u središtu Londona od lipnja 2012. godine. Suočio se s izručenjem Švedskoj zbog navoda da je seksualno napao dvije žene, ali je pobjegao u veleposlanstvo nakon što je platio jamčevinu, tvrdeći da se bojao da bi ga Švedska mogla izručiti u SAD, gdje će se suočiti s optužbama zbog otkrivanja klasifikacijskih američkih vladinih dokumenata na WikiLeaksu.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,