Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » VELIKA BRITANIJA: Dijeljenje mržnje na društvenim mrežama vas sada može odvesti u zatvor na 6 mjeseci

VELIKA BRITANIJA: Dijeljenje mržnje na društvenim mrežama vas sada može odvesti u zatvor na 6 mjeseci

facebook-zatvorSuci preporučuju drakonske kazne za korisnike društvenih mreža koje dijele postove koji potiču mržnju prema rasnim, vjerskim ili seksualnim manjinskim skupinama

Prema predloženim novim pravilima, internet trolovi koji dijele ili komentiraju rasističke ili anti-gay objave bit će suočeni sa šest mjeseci zatvora.

Kritičari kažu da ovaj prijedlog znači da bezglave uvrede mogu dovesti do zatvorske kazne … izgleda kao da je Orwellova 1984. doista već ovdje.

Svatko tko je osuđen zbog organiziranja objava govora mržnje koji prijeti životu drugih osoba će se suočiti sa kaznama do tri godine zatvora.

Čak i netko čije su riječi ili materijali procijenjeni kao mrziteljski, ali nisu prijetili nečijem životu ili postigli veliku publiku, vjerojatno će biti kažnjeni sa jednogodišnjom zatvorskom kaznom.

No, kritičari kažu kako će prijedlozi značiti da mladi ljudi koji nepristojno bacaju uvrede protiv rasnih, vjerskih ili seksualnih skupina na internetu – će biti ugroženi kaznama zatvora.

Preporuke, koje će biti podvrgnute tromjesečnom savjetovanju, dolaze u vrijeme produbljivanja osjetljivosti na rasizam i zlostavljanje na društvenim mrežama.

Osim dugotrajnih zabrinutosti o materijalima koje objavljuju ekstremisti, optužbe će biti podignute i protiv onih u političkoj sferi i protiv poznatih osoba također.

Prijedlozi vijeća ukazuju da najteže kazneno djelo iz mržnje uključuju govore javnih osoba s ciljem poticanja mržnje, on-line sadržaja koji potiče nasilje prema rasnim ili vjerskim skupinama i web stranice koje objavljuju zlostavljivu i uvredljivu građu široj publici tijekom dužeg razdoblja.

Kriminalne čimbenike uključuje aktivnost “u posebno osjetljivoj društvenoj klimi” ili isporuka objava publici na koju imaju utjecaj.

Korištenje više platformi za društvene medije činit će ovaj prijestup još težim.

Profesor Anthony Glees, direktor Centra za sigurnosne i obavještajne studije, opisao je smjernice kao bizarne, rekavši da nisu “dovoljno stroge, gdje bi trebale biti stroge, a blage prema onome što se treba kažnjavati.”

“Samo tri godine za govor mržnje koji može dovesti do smrti ljudi? Vrlo blaga kazna” – rekao je.

“Ali šest mjeseci za “trolanje mržnje”? Postoji li dovoljno mjesta po zatvorima za te trolove koji šire mržnju?”

Kazao je kako zakon treba razlikovati “mlade i nerazumne” pojedince koji govore gluposti i “stvarno opasne radikalce i organizatore nasilja koji iskorištavaju društvene medije kako bi izazvali kaos i smrt”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,