Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MACRON NAJAVIO: Izlazak SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma dovest će do krvavog rata!

MACRON NAJAVIO: Izlazak SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma dovest će do krvavog rata!

macron-iranFrancuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio kako bi povlačenje SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma moglo dovesti do rata

Francuski čelnik priopćio je za Der Spiegel da prijetnja Donald Trumpa o napuštanju sporazuma, poznatog kao Zajednički opsežni plan djelovanja (JCPOA), “značiti otvaranje Pandorine kutije … koja vodi američke i europske saveznike prema oružanom sukobu”.

“To bi moglo izazvati rat”, dodao je “Ne vjerujem da Donald Trump želi rat.”

Dodao je: “Moj pogled na sve to – ne znam što će vaš predsjednik odlučiti – da će se riješiti ovog sporazuma na svoju vlastitu ruku, zbog domaćih razloga”, dodajući kako takva mjera “može funkcionirati u kratkom roku, ali je vrlo opasna u srednjoročnom i dugom roku”.

U okviru sporazuma JCPOA, Iran se obvezao staviti ograničenja na svoj nuklearni program u zamjenu za uklanjanje sankcija nametnutih protiv njega.

Trump je opisao sporazum, o kojem je pregovarao i njegov prethodnik, Barack Obama, kao “najgora i najnepravednija transakcija u koju je Washington ikad ušao”, i kojeg je često koristio tijekom svoje predsjedničke kampanje i prijetio je da će ga raskinuti.

Američki predsjednik prijetio je da će izaći iz JCPOA, osim ako Kongres i američki europski saveznici ne pomognu “popraviti sporazum” do 12. svibnja.

Krajem travnja, Macron je posjetio SAD uglavnom kako bi uvjerio Washington da ostane u sporazumu JCPOA. Nakon sastanka, francuski predsjednik rekao je novinarima kako je mislio da se Trump odlučio izaći iz sporazuma.

Macron je istaknuo kako je potreban novi dogovor sa Teheranom, koji bi trebao uključivati​tri dodatna elementa, balistički raketni program Irana, regionalni utjecaj zemlje i što će se dogoditi nakon 2025. godine kada će Teheran sporazumno započeti dio svog nuklearnog programa.

Iranski čelnici, međutim, više puta su naglasili da je sporazum JCPOA neprihvatljiv i odbacili mogućnost nastavka sporazuma isključivo sa američkim i europskim saveznicima.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je optužio Iran da nastavlja sakrivati i proširiti ono što je nazvao “programom nuklearnog oružja”.

Prošli tjedan je premijer Izraela iznio ono što je navodno bio “novi i uvjerljiv dokaz” o kršenjima sporazuma i tvrdio da je Iran lažirao svoje mogućnosti u vrijeme potpisivanja sporazuma.

Izrael, koji se najviše buni u svezi iranskog nuklearnog programa, procijenjeno je da ima oko 400 atomskih bombi. No oni to službeno ne žele potvrditi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,