Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » Joe Biden: ‘Kako sam naučio voljeti Novi Svjetski Poredak’

Joe Biden: ‘Kako sam naučio voljeti Novi Svjetski Poredak’

biden-nspGodine 1992., davno prije nego što je napisao “Patriot Act”, Joe Biden je izrazio svoju ljubav prema Novom svjetskom poretku u eseju časopisa Wall Street Journala

U članku pod naslovom “Kako sam naučio voljeti Novi svjetski poredak”, Biden navodi svoje planove o uništavanju nacionalne suverenosti, uspostavljanju jedne svjetske vlade i “kako udahnuti novi život u Povelju UN-a”.

Klasični slučaj “skrivanja na otvorenom”. Nemaju puno izbora jer je sasvim očito da oni ne bi željeli ništa drugo nego ubiti suverenitet naših nacija i pridružiti se eliti kao “vladari svijeta”.

Svaki put kada vas netko nazove teoretičarem zavjere, jer tvrdite da postoji globalna elita koja želi ukinuti granice svih naroda u nastojanju da dovede svijet pod jedno vladajuće tijelo, pokažite mu ovo:

Bidenov testament:

“Kako sam naučio voljeti novi svjetski poredak”

Sažetak

Joseph R. Biden Jr brani stajalište da bi nova strategija Pentagona koja imenuje SAD kao neku vrstu svjetskog policajca mogla pružiti SAD-u položaj supersile. Biden objašnjava zašto je reagirao na način na koji je to učinio.

“Zamislite moje iznenađenje kad me urednik Wall Street Journala imenovao dekanom Patom Buchananove škole neo-izolacionizma. Moje vjerodajnice? Vjerujući da je to nova strategija Pentagona – Amerika kao “Globocop” (globalni policajac) – bi mogla Sjedinjene Države pretvoriti u supersilu. Svi se slažu da nam je potrebna vojna sposobnost da bismo zaštitili svoje vitalne interese – po potrebi kada treba. Pitanje je u velikoj strategiji. Uz priznanje časopisa, Pentagon je pozvao na Pax Americana: SAD bi trebale baciti tako veliku vojnu sjenu da se ni jedan suparnik nebi usudio pojaviti.”

“Američka hegemonija može biti ugodna ideja, ali je li je ekonomski, politički ili čak vojno mudra? Mašući s oružjem, nastavit ćemo gospodarski pad, dok bi rastući industrijski i financijski divovi u Europi i Aziji gledali naše vojne pretenzije s ravnodušnošću ili prezirom.”

“Zašto časopis ne zaustavi imenovanje i krene u raspravu o položaju Amerike u Novom svjetskom poretku?

Pat Buchananov “America First” propovijeda mučeništvo: Izgubili smo u bitkama za “druge” ljude i interese “drugih” ljudi.

“Ali većina Amerikanaca, uključujući i mene, odbacila je izolacionizam u stilu 1930-ih. Očekuju da ćemo vidjeti snažnu ruku američkog vodstva u svjetskim poslovima, a oni znaju da ekonomsko povlačenje neće donijeti ništa drugo osim nižeg standarda života. Oni nadalje razumiju da mnoge sigurnosne prijetnje – širenje oružja visoke tehnologije, degradacija okoliša, prekomjerna populacija, krijumčarenje narkotika i migracija – zahtijevaju globalna rješenja.”

“Što je s Amerikom kao globalnim policajcem?

Prvo, naša strategija 21. stoljeća mora biti pametnija nego Maoov aksiom po kojem moć dolazi iz cijevi pištolja. Snaga također proizlazi iz čvrste bankarske ravnoteže, sposobnosti da dominira i prodire na tržištima, te ekonomske poluge za diplomatski utjecaj.”

Drugo, plan je pasivan gdje mora biti agresivan. Nakon što se raspustio sovjetski komunizam sve dok se ne riješi, potrebna nam je nova strategija “ograničavanja” – kao što je NATO, na kolektivnu akciju, ali usmjerenu protiv proliferacije oružja.”

“U stvarnosti možemo usporiti proliferaciju oružja na pužev tempo ako zaustavimo neodgovorni prijenos tehnologije. Srećom, gotovo svi dobavljači konačno pokazuju suzdržanost. Kina je svojeglava i ustraje u prodaji oružja i tehnologije prema Siriji, Iranu, Libiji, Alžiru i Pakistanu.”

“Senat je pokušao prisiliti kineske čelnike da odaberu između trgovine oružjem između treće svjetske sile u trgovini oružjem (profit 1991. godine od 500 milijuna dolara) i otvorenu trgovinu sa SAD-om. Iako imamo uvjerljive obavještajne podatke da se čelnici Kine boji upotrebe ovih poluga, a predsjednik neobjašnjivo odbija izazvati Peking.”

“Ograničavanje oružja ne može biti bezbolno; i protiv nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, ja bih podržao preventivnu vojnu akciju ako bi to bilo potrebno. No, učinimo sve od sebe – pomoću sankcija dobavljačima i sankcija protiv prodavača i kupaca – kako bismo izbjegli gomilanje oružja.”

Treće, Pax Americana je izravni šamar dvojci od naših najbližih saveznika – Japanu i Njemačkoj. Umjesto da demantiramo kolektivnu sigurnost, trebali bismo regulirati vrstu multilateralnog odgovora koji smo sastavili za Zaljevski rat. “

“Zašto ne bismo udahnuli život u Povelju UN-a? Godinama su američki vođe tvrdili da će izgradnja demokracije u Europi i Aziji osigurati stabilnost jer demokracije ne započinje ratove. Sada Pentagon kaže kako moramo zadržati našu vojsku dovoljno veliku da uvjerimo Japan i Njemačku “da ne teže većoj ulozi čak i kada štitimo njihove legitimne interese”.”

“Kako je naš uspjeh iznenada postao prijetnja? Nije, ali plan Pentagona mogao bi postati samo-ispunjavajući proročanstvo.”

“Tajnik Cheney kaže kako želi da saveznici dijele teret po pitanja obrane. Ali Pax Americana nas stavlja na pogrešan kraj paradoksa: hegemonija znači da čak i naši saveznici mogu prisiliti veće
izdatke SAD-a za obranu, što više pokušavaju dijeliti teret!”

Četvrto, kolektivna sigurnost ne isključuje jednostrano djelovanje. Časopis kaže da sam među onima koji žele “Da Amerikanci… povjere njihovu sigurnost globalnom odboru. “No, nitko se ne zalaže za ukidanje” inherentnog “prava samoobrane iz članka 51. Povelje Ujedinjenih naroda.”

“Tajnik Cheney kaže kako njegov plan neće potkopati potporu UN-u. Tko bi znao bolje od UN-ovog obično podcijenjenog glavnog tajnika? Ako se implementira, kaže Boutros Boutros-Ghali, strategija Pentagona bi potaknula kraj ‘UN-a’”

“Umjesto da demantira kolektivnu sigurnost, trebali bismo regulirati vrstu multilateralnog odgovora kojeg smo sastavili za Zaljevski rat. Zašto ne udahnete život u Povelju UN-a?”

“Umjesto ekstravagancije vojne obrane, Bushova administracija trebala bi prenijeti fondove Pentagona kako bi zadovoljila više hitnih sigurnosnih potreba: održavanje demokracije u bivšem sovjetskom carstvu; podržavajući mirovne snage UN-a u Jugoslaviji, Kambodži i El Salvadoru; i obnavljanje oslabljene i prezadužene Amerike.”

Sen Biden je predsjednik Odbora za europske poslove Odbora za vanjske odnose Senata.

“Novi svjetski poredak? To je pojam ‘globalista’ – i oni ga vole.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,