Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » KALIFORNIJA JE NA SUDU DONIJELA ODLUKU: Monsantov glifosat je ‘siguran’ za ljudsku potrošnju

KALIFORNIJA JE NA SUDU DONIJELA ODLUKU: Monsantov glifosat je ‘siguran’ za ljudsku potrošnju

monsanto-kalifornijaKalifornija je ukinula upozorenja protiv raka na Monsantovom popularnom ubojici korova, tvrdeći da je prikladan za ljudsku prehranu

Američki okružni sudac William Shubb izjavio je da su kancerogena upozorenja na herbicidima dovela javnost u zabludu jer “glifosat nije poznato da uzrokuje rak”.

To je sudac odlučio na svoju ruku unatoč činjenici da je glifosat poznata kemikalija koja uzrokuje rak, kako je izjavio WHO, piše Reuters.

“S obzirom na veliku količinu dokaza da glifosat zapravo nije poznat kao uzročnik raka, nužno upozorenje na pakiranju glifosata je činjenično netočno i kontroverzno” – napisao je sudac Shubb.

Odluka suda je važna za Monsanto jer upozorenja mogu obeshrabriti uporabu glifosata, kojeg poljoprivrednici naširoko koriste na genetski modificiranim usjevima i kod potrošača.

Segment poljoprivredne produktivnosti tvrtke, koji uključuje glifosat, imao je neto promet od 3,7 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2017.

Monsanto, kojeg je kupio Bayer AG, i američka udruga farmera tužili su Kaliforniju u studenom kako bi ukinuli upozorenja.

Država je u srpnju 2017. godine dodala glifosat, glavni sastojak Monsantovog herbicida Roundup, na popis kemikalija koji uzrokuju rak, a planira i da proizvodi koji sadrže kemikalije nose upozorenja od srpnja 2018. godine.

Kalifornijski Ured za procjenu opasnosti za zdravlje okoliša (OEHHA) izjavio je u utorak kako su njegove radnje bile zakonite i da je zadovoljnan što je sudac zabranio Monsantov zahtjev za zabranu uklanjanja glifosata na državni popis kemikalija koje uzrokuju rak.

Država je tako postupila nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) zaključila 2015. godine da je glifosat “vjerojatno kancerogen”.

Druge su studije pronašle suprotne rezultate, uključujući jednu koju je u prosincu objavila, naravno tko bi drugi nego Američka agencija za zaštitu okoliša.

Nije uopće poznato zašto je istraživanje vršila američka agencija s obzirom da je Monsanto američka kompanija, a ne neka neovisna agencija u inozemstvu.

Velika i dugoročna studija o upotrebi glifosata američkih poljoprivrednih radnika, objavljena u studenom kao dio projekta poznat kao “Agricultural Health Study ili AHS”, također nije pronašla čvrstu vezu između glifosata i raka.

Reuters je u lipnju izvijestio da je jedan utjecajan znanstvenik bio svjestan novih podataka o istraživanju AHS-a dok je predsjedao panelom stručnjaka koji su pregledavali dokaze o glifosatu za IARC u 2015. On nije rekao panelu o tome.

“Glifosat je vitalni alat u kojeg su se poljoprivrednici pouzdali u pružanje sigurne i jeftine hrane” – rekao je Chandler Goule, izvršni direktor Nacionalne udruge uzgajivača pšenice.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,