Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » JEDNA SVJETSKA RELIGIJA: Vatikan i Rijad potpisali pakt o izgradnji crkava u Saudijskoj Arabiji

JEDNA SVJETSKA RELIGIJA: Vatikan i Rijad potpisali pakt o izgradnji crkava u Saudijskoj Arabiji

papa-princSaudijska Arabija više neće biti jedina zaljevska država bez javnih kršćanskih mjesta bogoštovlja, nakon što je potpisan sporazum između lokalnih lidera vehabija i vatikanskog kardinala kako bi se uspostavio suradnički odnos

“Ovo je početak približavanja … To je znak da su saudijske vlasti sada spremne izgraditi novi imidž u ovoj zemlji” – rekao je jedan od najviših katoličkih dužnosnika, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Luis Tauran na web stranici Vatikan Newsa nakon povratka iz Rijada.

Kardinal Tauran je bio u Saudijskoj Arabiji tjedan dana sredinom prošlog mjeseca, u posjeti koju su uvelike prenosili lokalni mediji, a igrorirana od strane masovnih medija na engleskom jeziku.

Susreo se s de facto vladarom, princem Mohammed bin Salmanaom i sa nekoliko duhovnih vođa.

Konačni sporazum potpisan između Taurana i šeika Mohammed bin Abdel Karim Al-Issaom, glavim tajnikom Muslimanske svjetske lige, vodeće nevladine organizacije vehabija, postavlja put ne samo za građevinske projekte, već je istaknuo planove za muslimansko-kršćanske konferencije jednom u svake dvije godine i za veća prava za neislamske vejrnike u zaljevskom kraljevstvu.

Saudijska Arabija ima reputaciju kao jedan od najkrvavnijih netolerantnih režima na svijetu.

Ne-muslimani su kažnjavani za iskazivanje svoje religije izvan svojih domova, dok svaki musliman koji odluči da se preobrati na drugu vjeru podliježe smrtnoj kazni zbog odmetništva.

Islamski vjerski zakon nametnut je ravnomjerno svim onima koji žive u ovoj naftom bogtoj državi, bez obzira na uvjerenja, dok posvećena vjerska policija nadzire poštivanje vjere.

Ipak, proteklih desetljeća došlo je do priljeva radnika migranata u kraljevstvo, a misli se da više od 1,5 milijuna kršćana danas živi u zemlji, uglavnom iz Filipina.

Pokušaji pregovora Vatikana o boljem statusu kršćanstva u Saudijskoj Arabiji sve su uspješniji, a 2008. godine najavljen je i potencijalno “povijesni” sporazum o izgradnji prve “suvremene crkve” u planu za uspostavu “jedne svjetske religije”. Taj plan je na kraju bio obustavljen i arhiviran.

Ali mogućnost barem kozmetičkog prikaza tolerancije izgleda vjerojatnije u vladavini svjesnog Mohammeda bin Salmana, koji je već napustio nekoliko značajnih običaja, poput onog koji zabranjuju ženama da voze automobile ili da se zahtijeva da budu pod konstantnim nadzorom svojih skrbnika.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,