Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKI STATE DEPARTMENT OŠTRO UPOZORIO TURSKU: ‘Vi bi trebali kupovati oružje kompatibilno sa NATO-om, a ne ruski s-400′

AMERIČKI STATE DEPARTMENT OŠTRO UPOZORIO TURSKU: ‘Vi bi trebali kupovati oružje kompatibilno sa NATO-om, a ne ruski s-400′

turska-s400Jedna od namjera osnivanja NATO saveza je i prodaja američkog oružja svim članicama saveza prema potpisanim ugovorima, i provođenje monopola na prodaje oružja

Biti član NATO-a očigledno znači da možete kupiti samo oružje i vojni hardver kojeg je odobrio američki ratni establišment

Barem je to ono što je State Department rekao u najnovijem upozorenju Ankari za sporazum o kupnji protuzračnog sustava S-400.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert, koja je rekla da je Washington “ozbiljno zabrinut zbog potencijalne Turske akvizicije” S-400 protuzračnih sustava, upozorila je u četvrtak.

“Prema NATO-u i sporazumu NATO-a, naravno, Turska je članica NATO-a, i trebala bi kupovati oružje i druge materijale koji su interoperabilni s drugim NATO partnerima. Taj potez ne vidimo kao interoperabilan” – rekla je glasnogovornica State Departmenta tijekom tiskovne konferencije.

Prijateljski sporazum između Turske i Rusije može signalizirati zbližavanje odnosa između obiju država, kao i sve veći razdor između Ankare i njezinih NATO saveznika, uglavnom SAD-a.

Washington je u više navrata prenio svoju “zabrinutost” turskim dužnosnicima glede potencijalne kupnje S-400. Jednom prilikom je američki ministar obrane James Mattis istaknuo kako S-400 neće “biti interoperabilan sa NATO sustavima”.

Ranije u travnju pomoćnik državnog tajnika Wess Mitchell upozorio je kako odluka Ankare o kupnji naprednih kompleksa Rusije izlaže Tursku mogućim američkim sankcijama i može joj uskratiti kupnju zrakoplova F-35.

“Ankara tvrdi da je dogovorila kupnju ruskog raketnog sustava S-400, koji bi mogao potencijalno dovesti do sankcija” pod aktom Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)”, kazao je Mitchell. Dokument je potpisan u kolovozu 2017. godine i uglavnom je usmjeren na ometanje izvoza ruskog oružja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov odgovorio je Mitchellu, opisujući prijetnje SAD-a kao “tipičan primjer pokušaja ucjene” s namjerom davanja američkim tvrtkama “nepravedne prednosti tržišnog natjecanja”.

Nabava ambicioznih S-400 sustava u Tursku bi trebala započeti 2020. godine. Međutim, nakon Lavrovovih razgovora s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u ožujku ove godine, otkriveno je da Moskva spremna ubrzati isporuku ovih sofisticiranih sustava.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,