Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Amerikanci priznali svoju umiješanost na Bliskom istoku: Evo kako su stvorili kaos u Jemenu

Amerikanci priznali svoju umiješanost na Bliskom istoku: Evo kako su stvorili kaos u Jemenu

jemen-ameriOtkako je prije tri godine izbio rat u Jemenu, pobunjeni Houthi učestalo su balističkim projektilima ciljali saudijske gradove

Američki specijalci bili su krajem 2017., raspoređeni na saudijsko-jemensku granicu kako bi pomogli Saudijskoj Arabiji da pronađe i uništi projektile koje su skrivali šijitski pobunjenici Houthi, piše u četvrtak list The New York Times.

Američki dnevnik piše, pozivajući se na američke dužnosnike i europske diplomate, da su američki specijalci stigli u Saudijsku Arabiju u prosincu.

Njihovo raspoređivanje govori o sve jačem upletanju Sjedinjenih Država u rat u Jemenu koji je dosad odnio 10.000 žrtava te izazvao “najgoru humanitarnu krizu” na svijetu, prema ocjeni Ujedinjenih naroda.

Trenutno je također u Jemenu u tijeku najveća epidemija kolere u povijesti čovječanstva, zahvaljujući agresiji na tu zemlju i nedostatku sanitacija i potrepština.

Pentagon je odbio iznijeti bilo kakav komentar, piše agencija AFP.

Nema nikakvih dokaza o tome da su američki vojnici prešli granicu i ušli na jemenski teritorij, piše NYT.

U studenom 2017. Saudijska Arabija objavila je da je presrela i uništila blizu glavnoga grada Rijada balistički projektil. Pobunjeni Houthi ustvrdili su da su ispalili projektil na zračnu luku u Rijadu.

Saudijske vlasti optužuju Iran da stoji iza te “izravne agresije”, a Iran, zemlja šijitskog islama, optužbe odbacuje.

Nekoliko arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije, zemlje sunitskog islama, okupljeno je u koaliciju koja se uz pomoć SAD-a bori protiv Houthija od ožujka 2015.
 
(dnevno.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,