Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAKON ONOGA ŠTO SE DOGODILO LIBIJI, TREBA LI SJEVERNA KOREJA PONOVO RAZMISLITI O UKIDANJU NUKLEARNOG PROGRAMA?

NAKON ONOGA ŠTO SE DOGODILO LIBIJI, TREBA LI SJEVERNA KOREJA PONOVO RAZMISLITI O UKIDANJU NUKLEARNOG PROGRAMA?

kim-gadafiLibija se 2003. godine složila da će eliminirati nuklearni program na inzistiranje Zapadnih zemalja. Znamo svi kako je na kraju to završilo

Sjedinjene Države kažu kako bi sjevernokorejska denuklearizacija trebala slijediti “libijski scenarij”.

Podsjetimo se kako je Muammar Gaddafi ubijen od strane pobunjenika koje su podupirale Sjedinjene Države nekoliko godina nakon što su odbacili nuklearni program i nuklearne bombe i pitajte se – je li to dobra ideja?

U prošlosti su priče o Gadafijevoj smrti poticale Kim Jong-una da drži obje ruke na nuklearnom gumbu, kojeg je prema svojim priznanjima, oprezno držao na svom stolu.

Sada američki predsjednik Donald Trump, koji se nedavno također izjavio da drži na svom stolu sjajni crveni gumb, odjednom zagovara mir, pozdravivši Kimov poticaj za razoružanje.

Vjerujete li da će se povijest Libije ponoviti?

A kada američki dužnosnici govore o “Libijskom modelu”, to znači po modelu denuklearizacije Libije iz 2003. godine, a ne devastirajući građanski rat u 2011. godini. Zar ne?

Istodobno, Trump se čini da je na putu izlaska iz iranskog nuklearnog sporazuma – na što će Teheran vjerojatno napustiti vlastite obveze i ponovo pokrenuti svoj nuklearni program.

Ipak, ideja da se Donaldu Trumpu dodijeli Nobelova nagrada za mir, i nakon što je Obama dobio jednu, unatoč osam godina ratova, iznenada se ne čini čudnom.

Čak i ako je većina ljudi s kojima smo razgovarali šokirana – baš doslovno – na tu ideju.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,