Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSKI IZASLANIK U OPCW-U: Rusija ‘neće dopustiti’ drugu američku vojnu akciju u Siriji na temelju napada pod ‘lažnom zastavom’

RUSKI IZASLANIK U OPCW-U: Rusija ‘neće dopustiti’ drugu američku vojnu akciju u Siriji na temelju napada pod ‘lažnom zastavom’

opcw-summitRuski izaslanik OPCW-a izjavio je kako je ključno izbjegavanje novih napada pod “lažnom zastavom” u Siriji i da Moskva “neće dopustiti” drugu američku vojnu akciju, dok je opisivao detalje ruskih nalaza na mjestu navodnog incidenta u Dumi

Nove operacije pod “lažnim zastavama” protiv Damaske su “moguće, budući da naši američki partneri ponovno prijete vojnim akcijama protiv Sirije, ali to nećemo dopustiti” – izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Aleksandr Shulgin, tijekom tiskovne konferencije u Haagu u četvrtak.

Sastanak je sazvala ruska misija u OPCW-u i svjedoci navodnog kemijskog incidenta 7. travnja u gradu Dumi. Istaknuti su nalazi ruskih vojnih stručnjaka koji su među prvima došli do mjesto navodnog napada i pronašli “streljivo” koji je navodno pogodilo stambene zgrade.

“Ruski stručnjaci obavili su detaljnu analizu informacija na terenu” – izjavio je glavni bojnik Igor Kirillov, šef ruskih postrojbi nuklearne, biološke i kemijske zaštite (RKhBZ). “Dva plinska cilindra, koje su navodno ispustili helikopteri vladinih snaga, pronađeni su u dva stana.”

Cilindri i šteta koja je navodno uzrokovana nisu se u potpunosti uklopili priču o napadu kemijskim oružjem, rekao je Kirillov. Jedan od cilindara nije imao nikakve improvizirane nadogradnje, kao što su krilca, kako bi bila korisna za zračne napade, i iznenađujuće, nije čak bila deformirana.

“Na gornjem katu nalazio se prazan plinski cilindar. Stan je od ranije djelomično uništen eksplozijom zračne bombe, dijelovi krova i vanjskog zida nedostajali su” – izjavio je Kirillov. Ostali zidovi su bili izbušeni šrapnelima. Vrlo je neobično da se cilindar nije deformirao, što ne odgovara navodnom padu s velike nadmorske visine na beton.”

Drugi cilindar, koji je bio opremljen nekim jednostavnim krilcima, također je ostao u gotovo netaknutom stanju unatoč “padu”. Bomba začudo nije uopće uništila sobu koju je navodno pogodila, osim velike rupe na stropu, koju je vjerojatno napravio ovaj objekt, prema vojnim stručnjacima.

“Cilindar je djelomično zadržao nepropusnost i gotovo je neoštećen, što je nemoguće nakon pada sa oko 2.000 metara, uobičajene nadmorske visine helikoptera sirijske vojske”, rekao je Kirillov.

Vjerojatno su izvana “autori snimljenog videozapisa” dovukli cilindar, navodi službenik, kao što se vidi po “višestrukim ogrebotinama i crtama na stubištu”. Stan ispod je koristio vlasnik za uzgoj pilića, i sva stoka je čudotvorno “preživjela tzv. kemijski napad” – prema Kirillovu.

Incident u Dumi bio je predstavljen u video zapisima koje je objavila kontroverzna skupina “Bijele kacige” i proširila se kroz militantno povezane profile na društvenim medijima.

Sjedinjene Države i njezini saveznici naizgled su sve te video zapise primili kao dokaz i odmah potvrdili krivnju Damaska za kemijski napad te 14. travnja započeli masovni raketni napad na zemlju u znaku “odmazde”. Napad je došao satima prije nego što su stručnjaci OPCW-a bili na početku njihove misije za utvrđivanje činjenica u Dumi.

Stručnjaci su već posjetili mjesto navodnog incidenta. U međuvremenu, Shulgin je pozvao OPCW da posjeti kemijske laboratorije koje ostavljaju militanti kako bi sami vidjeli tko je iza uporabe kemijskih oružja u Siriji.

“Pozivamo tehničko tajništvo OPCW-a i stručnjake da iskoriste svoje vrijeme u Siriji i ispituju podzemne kemijske laboratorije militanata, terorista, koji ih, kako vjerujemo, koriste za proizvodnju kemijskog oružja, uključujući i one koji se koriste za sve vrste napada pod lažnim zastavama” – naglasio je Shulgin.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,