Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Sergej Šojgu: Amerika koristi teroriste za postizanje svojih ciljeva

Sergej Šojgu: Amerika koristi teroriste za postizanje svojih ciljeva

sergej-shoyguSAD i njihovi saveznici Francuska i Velika Britanija su prekršile sve međunarodne norme kada su napale raketama Siriju, saopćio je ministar obrane Rusije Sergej Šojgu na summitu Shangajske organizacije za saradnju

Po njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da teroristi dođu u posjed oružja za masovno uništenje.

„S vremena na vrijeme taj faktor se koristi kao provokacija kako bi se posijao kaos među stanovništvom i u međunarodnoj zajednici se stvorila lažna slika o konfliktu. Posljednji primjer je očigledno izmišljeni kemijski napad u sirijskom gradu Dumi“, naglasio je Šojgu.

Naveo je da su propali planovi militanata o stvaranju pseudokalifata i da teroristi oslobode veći dio teritorije Sirije.

On je zatražio pomoć država-članica Shangajske organizacije za suradnju u obnovi Sirije.

„U ovom trenutku stvoreni su svi uvjeti za obnovu Sirije kao jedinstvene, nedjeljive države. Međutim, za postizanje tog cilja potrebno je da se poduzmu napori, ne samo od strane Rusije, već i drugih članica međunarodne zajednice“, rekao je on.

Ministar je optužio SAD i druge države da podtiču utrku u naoružanju, ali da nisu spremne na suradnju na ravnopravnom nivou, čak ni sa tradicionalnim partnerima.

„Svjedoci smo transformacije međunarodnih odnosa, njihovog prelaska na multipolarni sustav koji karakterizira preraspodjelu sfera utjecama i oštru konkurenciju za regionalno i globalno liderstvo. U tim uvjetima SAD žele sačuvati ulogu hegemona u međunarodnim poslovima, iskoristiti sva sredstva, uključujući vojna, podtičući zemlje na novu trku u naoružanju“, objasnio je Šojgu.

„To potvrđuje nova američka doktrina na području nacionalne sigurnosti i obrane i njihov napor da revidiraju najvažnije međunarodne sporazume, uključujući i odluke UN i osnovne principe Svjetske trgovinske organizacije“ – kazao je on.

SAD „bez imalo srama“ objavljuju da trendovi u svjetskoj politici i ekonomiji, koje oni smatraju nepovoljnim, mogu se „popraviti“ vojnom silom, rekao je Šojgu.

Centralna Azija

Militanti ISIS-a, nakon poraza u Siriji i Iraku, premještaju se u centralnu i jugoistočnu Aziju, gde stvaraju terorističke ćelije, rekao je Šojgu.

„Situacija se komplicira jer teroristi koriste suvremeno naoružanje, među kojima su dronovi“, zaključio je ruski ministar.

„Dronovi koje koriste militanti u Siriji mogu djelovati na udaljenosti od preko 100 kilometara. Oni ne mogu biti napravljeni bez tehničke pomoći razvijenih država. Upotreba takvih sredstava u gusto naseljenim mjestima može imati katastrofalne posljedice“, izjavio je Šojgu.

On je dodao da Ministarstvo obrane Rusija poduzima mjere za sprečavanje prelaska militanata iz sjevernog Afganistana na teritorij država članica ODKB u centralnoj Aziji. I svezi s tim, povećana je borbena gotovost ruskih vojnih baza u Tadžikistanu i Kirgiziji.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,