Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, SVIJET U RATU » MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SAUDIJSKE ARABIJE: Vlada Katara mora poslati vojnike u Siriju ili će izgubiti podršku SAD-a i biti srušena

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SAUDIJSKE ARABIJE: Vlada Katara mora poslati vojnike u Siriju ili će izgubiti podršku SAD-a i biti srušena

katar-vladaRijad izgleda kao da pokušava zlostavljati regionalnog suparnika i drugog američkog saveznika Katar u svezi odlaska u rat u Siriji, a saudijski ministrar vanjskih poslova poziva da “bogati” narodi sklope savez i pošalju vojsku na tlo Sirije

U svojem tumačenju apela američkog predsjednika Donalda Trumpa za bogate države u regiji, Saudijski ministar vanjskih poslova Adel Jubeir izrekao je veliku prijetnju Dohi, tvrdeći kako vlada Katara neće trajati ni tjedan dana nakon što im SAD ukine vojnu podršku.

Katar mora “poslati svoje vojne snage (u Siriju), prije nego što američki predsjednik ukine američku zaštitu Katara, koja se sastoji od prisustva američke vojne baze na njihovom teritoriju” – izjavio je Jubeir u srijedu, kako navodi medijski centar ministarstva.

Ukoliko SAD povuče oko 10.000 vojnika koji se trenutno nalaze u zračnoj bazi Al-Udeid u blizini Dohe u Kataru, vlada bi “pala za manje od tjedan dana”, tvrdi Jubeir.

Saudijski vrhovni diplomat ukazao je na napomenu Donald Trumpa tijekom zajedničke tiskovne konferencije sa francuskim predsjednikom Emmanuel Macronom u utorak.

Ponovno potvrdivši svoju obećanje da povuče američke snage iz Sirije “što je prije moguće”, Trump je ukazao na “zemlje koje su na tom području, od kojih su neke ogromno bogate”, koje bi trebale pokupiti “kontrolnu palicu” u Siriji nakon što se SAD povuče.

“Ne bi trajali ni tjedan dana, mi ih štitimo” – rekao je čelnik SAD-a, pozivajući se na one koji uživaju američku dobru volju da “istupe i plate za ono što se događa”.

Al-Udeid je trenutno najveća američka vojna baza na Bliskom istoku, a od pokretanja koalicijske kampanje protiv Islamske države koju je predvodio SAD, stekla je veliku važnost za američku vojsku.

Katarska vlastita vojska je jedna od najmanjih u regiji, s oko 12.000 aktivnih vojnih osoba, prema GlobalFirepower.com.

Ministar obrane u Kataru je istaknuo u siječnju dalekosežnu ekspanziju američke vojne nazočnosti u zemlji i potencijalno raspoređivanje američke mornarice nakon završetka obnove svojih pomorskih luka.

Također je izrazio nadu da će baza jednog dana postati trajna. “Suradnici u Ministarstvu obrane SAD-a slučajno uvijek spominju riječ “stalna”, ali radimo s naše strane da bi baza ostala trajna” – rekao je.

Tijekom svoje tiskovne konferencije sa Macronom, Trump je implicirao da je SAD već nagovorio svoje saveznike u regiji da povedu kampanju u Siriji i postave svoje vojnike tamo.

“Razgovarali smo s njima. Oni će platit za to. Sjedinjene Države neće nastaviti plaćati, a također imamo svoje vojnike na terenu, što oni trenutno nemaju”, rekao je Trump.

Wall Street Journal je izvijestio prošlog tjedna kako je Washington pozvao Egipat, Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, tražeći od njih da ulože milijarde dolara za obnovu Sirije obnovu i da pošalju vojne postrojbe.

Katar i Saudijska Arabija imaju ukorijenjene tekuće diplomatske sukobe od lipnja prošle godine kada su Saudijska Arabija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Jemen, prekinuli veze sa tom zemljom zbog tvrdnji da podržava terorizam.

Neposredno nakon toga, Trump je potaknuo te zemlje na nevjerojatnu intervenciju, prozivajući Katar “visokim sponzorom terorizma” i tvrdeći da je zaslužan za poticanje krize.

Dok se spor još nije riješio, napetosti između bloka sa Saudijskom arabijom na čelu i Katra su se nedavno smirile. Ranije ovog mjeseca, Katarska vojska je sudjelovala u zajedničkim vježbama u Zaljevu, koja je 16. travnja završila u Saudijskoj Arabiji i u kojoj su sudjelovale 23 zemlje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,