Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Rusija počela masovno rasprodavati američki dug i trezorske zapise!

Rusija počela masovno rasprodavati američki dug i trezorske zapise!

capitol-smeceSredišnja banka Rusije prodala je 3,1 milijardu dolara američkih trezorskih zapisa od veljače, čime je smanjila ulaganja u američki dug na najnižu razinu od ožujka prošle godine

Moskva i dalje zauzima 16. mjesto među najvećim vlasnicima državnih obveznica SAD-a. Rusija je smanjila svoje udjele već treći uzastopni mjesec.

Ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je u veljači kako Rusiju više ne zanima američki dug i želi ga zamijeniti ako pronađe odgovarajuću zamjenu.

“Spremni smo investirati u vrijednosne papire izdane od strane drugih suverenih država, a glavna stvar je da oni trebaju imati niski rizik i time donijeti profit”, rekao je Siluanov u to vrijeme.

Kina je i dalje najveći kupac američkog duga, povećavši svoje zalihe duga za 8,5 milijardi dolara na 1,18 bilijun dolara u veljači.

Analitičari kažu kako Kina može koristiti svoje ogromne fondove američkih trezorskih zapisa kao pregovarački adut u trgovinskom ratu s administracijom predsjednika Donalda Trumpa.

Međutim, analitičari sumnjaju da će Peking početi prodavati američki dug i obveznice. “To je učinkovitije kao prijetnja. Ako prodaju, nemaju čime prijetiti. To će samo eskalirati situaciju i eliminirati njihov utjecaj” – kaže investitor obveznica Jeff Gundlach.

Globalna tržišta još uvijek čekaju reakciju Kine na bilateralne trgovinske prepreke uvedene u ožujku, budući da podaci američkih trezorskih zapisa dolaze sa dva mjeseca kašnjenja.

“To je više kao spora priča. Malo je prerano za bilo kakav razgovor o carinskim tarifama na koje će imati utjecaj američki dug u kineskim rukama” – izjavio je Gennadiy Goldberg, strateg u tvrtci TD Securitiesu u New Yorku, kako je citirao Reuters.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,