Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » AMERIČKE SOCIJALNE MREŽE U PROBLEMIMA: Rusija bi uskoro mogla blokirati Facebook! Google i Amazon su također na rubu

AMERIČKE SOCIJALNE MREŽE U PROBLEMIMA: Rusija bi uskoro mogla blokirati Facebook! Google i Amazon su također na rubu

face-rusijaLinkedIn i Telegram su već blokirani zbog nepridržavanja ruskih zakona na internetu

Facebook do kraja 2018. godine moro biti u skladu sa ruskim zakonom o skladištenju podataka ili će biti zabranjen kao i mobilna aplikacija za razmjenu poruka Telegram ili internetska stranica za profesionalno umrežavanje LinkedIn

Zakon zahtijeva da sve društvene mreže premjeste podatke o ruskim korisnicima u Rusiju.

Facebook je također dužan ukloniti sve zabranjene informacije, izjavio je šef ruskog internetskog regulatora Roskomnadzora, Aleksandra Zharova.

“Ako niti jedan od koraka nije poduzeo Facebook ili neki zahtjev nije ispunjen ili ruska država nije obaviještena o namjeri da to učini, onda će se očito pojaviti pitanje blokiranja” – izjavio je Zharov za dnevnik Izvestia.

Web stranica profesionalne mreže LinkedIn već je zabranjena u Rusiji zbog odbijanja pridržavanja ovih zahtjeva.

Popularna mobilna aplikacija za razmjenu poruka Telegram blokirana je u Rusiji nakon što je odbila pružiti Ruskoj Federalnoj službi sigurnosti (FSB) ključeve za dešifriranje svojih poruka.

FSB je izjavio da aplikaciju Telegram naširoko koriste teroristi. Rad Amazona i Googlea u Rusiji također su pod znakom pitanja, rekao je Zharov.

Ruski internetski regulator je suočen s problemima blokiranja Telegrama, budući da koristi Amazonove i Googleove poslužitelje kao cloud.

Roskomnadzor je zabranio 16 milijuna IP adresa koje koristi Telegram, uključujući one koje pružaju Google i Amazon.

Radnje nadzora dovele su do ozbiljnih poremećaja u ruskom internetu, a razne web stranice koje koriste Amazon hosting slučajno su blokirane.

Zharov je porekao ove informacije, rekavši da je 99,9 posto nedužnih mjesta ostalo netaknuto od strane regulatora. Telegram i dalje radi kao i obično.

“Telegramovov izvršni direktor Pavel Durov koristi kapacitete Googlea i Amazona kako bi zaobišao zabranu Roskomnadzora, a nitko nikada nije pokušao tako provesti blokiranje”, izjavio je predsjednički savjetnik za internetske probleme German Klimenko.

Rekao je da su se problemi s web-lokacijama koje imaju hosting na Amazonu dogodili jer im vlasnici nisu platili naknadu u iznosu od 5 dolara za jedinstvenu IP adresu te su koristili javne IP adrese umjesto plaćene verzije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,