Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » WALL STREET JOURNAL: ‘Umjesto Amerikanaca, u Siriji će ginuti Arapi’

WALL STREET JOURNAL: ‘Umjesto Amerikanaca, u Siriji će ginuti Arapi’

arapska-vojskaBijela kuća planira da vojnici arapskih država zamjene Amerikance u Siriji radi stabilizacije situacije na sjeveroistoku zemlje, piše „Wall Street Journal”, pozivajući se na američke činovnike

Dok zapadni eksperti smatraju da je to teško ostvariva ideja, ruski stručnjaci veruju da je stvaranje „arapskog NATO-a“ moguće, ali da bi to bio manji kontigent sastavljen od jedinica za specijalne namjene.

Kako navodi izvor američkog lista, savjetnik za nacionalnu obranu SAD-a John Bolton nedavno je pozvao obnašatelja dužnosti šefa Obavještajne službe Egipta, generala Abasa Kamela, kako bi saznao da li Egipat hoće pomoći u realizaciji plana.

List navodi da se administracija SAD ranije obratila Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa molbom da izdvoje milijarde dolara za obnovu sjevernog dijela Sirije. Prema podacima činovnika, rukovodstvo zemlje takođe želi da arapske zemlje pošalju vojnike u regiju.

Neimenovani izvor je naveo i da je sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima uspostavljen kontakt o financijskoj podršci i širem učešću.

Nova inicijativa administracije SAD usmjerena je na to da se izbjegne „vakuum na području sigurnosti“ u Siriji, koji bi militantima terorističke organizacije ISIS omogućio da se vrati u regiju.

Ruski analitičari podsjeć da je Washington i ranije pokušavao angažirati arapske vojnike, čiji bi zadatak bio ostvarivanje američkih ciljeva u Siriji i regiji.

„SAD su i ranije pokušavale stvoriti u regionu neku arapsku proameričku koaliciju, koju su mediji ranije nazvali ’arapskim NATO-om‘, ali do sada im to nije polazilo za rukom. Sada vidimo da ponovo pokušavaju organizirati nešto slično. Cilj je realizacija zadataka koje SAD postavlja u Siriji. Konkretno, to se odnosi na promjenu režima i moguće dijeljenje Sirije. Amerikanci pokušavaju da za to pridobiti zemlje kao što su Saudijska Arabija, Jordan, Katar, a moguće i druge arapske države Perzijskog zaljeva. Pokušavali su u te svrhe angažirati i Egipat, ali u tome nisu uspjeli“, rekao je za analitičar Boris Dolgov.

Prema njegovom mišljenju, Washington u svakom slučaju neće uspjeti uvjeriti arapske zemlje da pošalju značajne kontingente vojske u Siriju.

„Direktno učešće oružanih snaga arapskih zemalja u borbama u Siriji teško da je moguće, jer bi po standardima arapskog svijeta to bila direktna intervencija. Međutim, sudjelovanje postrojbi za specijalne namjene je već moguće. Između ostalog, na tu temu već je bilo nekih službenih nepotvrđenih javnih obavijesti. Ako arapski specijalci budu poslani, oni bi mogli odigrati određenu ulogu u postizanju američkih ciljeva u Siriji i u osiguranju kontrole nad onim teritorijama na kojima su prisutni Amerikanci i naoružane formacije, koje su pod njihovim okriljem“ – rekao je Dolgov.

Analitičar Instituta za Bliski istok Charles Lister smatra da je ta inicijativa teško ostvariva, jer su „Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prisutni u Jemenu, dok Egipat štiti teritorij koji ne kontrolira Bashar al-Assad“.

Prema njegovim riječima, arapske države neće pristati da pošalju u Siriju snage ako SAD ne pristanu da tamo ostave jedan broj svojih vojnika.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,