Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » EKONOMSKA ODMAZDA: Kina uvodi carinske tarife od čak 179 posto na uvoz američkih žitarica

EKONOMSKA ODMAZDA: Kina uvodi carinske tarife od čak 179 posto na uvoz američkih žitarica

sirak-poljoprivrednikKina uvodi nove tarife u odmazdi trgovinskog rata kojeg je započela Amerika kroz velike naknade na uvoz američkih poljoprivrednih sorti

Peking je optužio Washingtona zbog damping cijena, koje su oštetile kineske poljoprivrednike.

Sirak je usjev koji se koristi za hranjenje stoke i može se koristiti u proizvodnji likera poznatog pod nazivom “maotai”, koji je vrlo popularan kod kineskih građana.

Kina je najveći kupac američkog sirka, te ga je uvela skoro u količini vrijednosti milijardu dolara prošle godine.

Neki analitičari kažu kako će takva velika tarifa praktički zaustaviti izvoz sirka u Kinu.

“Vrlo je visoka (carina). U osnovi, sirak iz SAD-a neće biti u mogućnosti doći u Kinu” – rekao je Fan Jingya, analitičar trgovine žitaricama u tvrtki Cofco Futures, kako citira Reuters.

“Očekivalo se da će carine biti 35 posto”, navodi agencija u svojem izvorniku u međunarodnoj trgovačkoj kući. “Uvoz sirka je sada mrtav. Nitko si ne može priuštiti takvu visoku cijenu.”

“Ne znam što će uvoznici učiniti, ali bit će loše” – rekao je drugi trgovac.

Analitičari su također primijetili da će tarife na poljoprivredne proizvode iz SAD-a uglavnom oštetiti države poput Kansasa – gdje se nalazi središnja politička baza predsjednika Donalda Trumpa.

Istraga je započela prije dva mjeseca zbog odmazde na agresivne trgovinske akcije Washingtona, uključujući i velike tarife na solarne ploče i perilice rublja. Američka tvrtka Archer Daniels Midland – najbolji prodavatelj američkog sira u Kini – i tvrtka Cargill vjerojatno će biti pogođeni ovim velikim carinama.

Kina je ranije rekla da također planira uvesti tarife na američku GMO soju. Prošle je godine soja bila najveći izvozni poljoprivredni proizvod u Kinu u vrijednosti od 12 milijardi do 14 milijardi dolara.

Carinske tarife su došle samo par sati nakon što je Washington zabranio američkim tvrtkama da prodaju dijelove i softver za kinesku tehnološku tvrtku ZTE Corp u razdoblje od sedam godina.

Dobavljači iz SAD-a opskrbljuju do 30 posto komponenti koje se koriste u ZTE-ovoj opremi i mogu poremetiti plan Kine za izgradnju najveće 5G mreže na svijetu do kraja ovog desetljeća.

ZTE je kineska multinacionalna tvrtka za telekomunikacijsku opremu i sustave. SAD ga optužuju da ilegalno izvozi američku tehnologiju Iranu i Sjevernoj Koreji.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,