Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » IZVJEŠĆE AMERIČKOG CENTRA ZA KONTROLU BOLESTI: 7 od 8 smrtnih slučajeva gripe je bilo cijepljeno protiv gripe

IZVJEŠĆE AMERIČKOG CENTRA ZA KONTROLU BOLESTI: 7 od 8 smrtnih slučajeva gripe je bilo cijepljeno protiv gripe

cjepivo-gripaNovo izvješće američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) otkrilo je da je 7 od 8 osoba umrlo od gripe koju su dobili uz pomoć sadašnjeg cjepiva protiv gripe

Izvješće potvrđuje tvrdnju da je uporaba lijekova za gripu povezana sa smrtnim slučajevima kao što je Tamiflu bio izravno povezan sa epidemijom gripe 2018. godine, piše Awarenessact.

Ukupno 8 stanovnika okruga Santa Barbara umrlo je ove godine od gripe. Prema procjeni zdravstvenih stručnjaka ovih 8 smrtnih slučajeva, otkriveno je da je 7 od 8 osoba primilo aktualno cjepivo protiv gripe.

Ovo nije prvi put da je u pitanju učinkovitost cjepiva protiv gripe.

U prosincu je objavljena studija u časopisu “New England Journal of Medicine” koja je otkrila da je cjepivo koje se koristilo u zemlji te godine za prevenciju influence A ili H3N2 bilo učinkovito samo u oko 10% slučajeva.

Na pitanje kako ti nalazi mogu utjecati na situaciju ovdje u SAD-u, dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, je izjavio: “Ono što se dogodilo je u razvoju cjepiva, virus je malo mutirao. To je ono što se dogodilo u Australiji i vjerojatno je to što ćemo vidjeti ovdje. “Rekao je da postojeće cjepivo ima posebno nisku stopu učinkovitosti u prevenciji influence A.”

S porastom broja ljudi koji alarmiraju javnost o potencijalnim rizicima i nuspojavama cjepiva, postavlja se pitanje koliko je to sigurno za uporabu u široj javnosti.

Istraživači i medicinski stručnjaci podrazumijevaju moguću povezanost cjepiva sa sa narkolepsijom, astmom, Guillain-Barreovim sindromom, febrilnim konvulzijama, autizmom, Alzheimerovom bolesti i multiplu sklerozom.

Daljnja istraživanja su potrebna su kako bi bolje razumjeli te rizike. Istovremeno, međutim, s brojnim stručnjacima koji trenutačno dovode u pitanje učinkovitost cjepiva, moramo se upitati jesu li prednosti još uvijek veće od rizika.

Bitno je da se te informacije, kako za cjepivo, tako i protiv njih, stave na raspolaganje građanima kako bi im se pružile informacije potrebne za donošenje informirane odluke.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,