Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » IZRAELSKI MINISTAR OBRANE: Imamo pravo upadanja i ‘potpunu slobodu djelovanja’ u sirijskom zračnom prostoru

IZRAELSKI MINISTAR OBRANE: Imamo pravo upadanja i ‘potpunu slobodu djelovanja’ u sirijskom zračnom prostoru

ministar-izraelIzrael neće prihvatiti nikakva ograničenja za svoje operacije u sirijskom zračnom prostoru protiv “iranske prijetnje”, izjavio je ministar obrane izrazivši nadu kako će komunikacijske linije sa Moskvom pomoći u izbjegavanju bilo kakvih “nesporazuma” u zraku

U utorak ujutro, niz raketnih udara ponovno je bio usmjeren na sirijsku vojnu infrastrukturu.

Pentagon, koji je 14. travnja vodio koordinirani napad na sirijsku vojsku sa britanskim i francuskim saveznicima, odbacio je sudjelovanje u novom napadu na novi skup ciljeva u Siriji.

Izrael, koji je 9. travnja raketirao sirijsku zračnu luku Tiyas (T-4) u provinciji Homs, također nije priznao sudjelovanje u bombardiranju susjeda.

Ipak, novi napad na Siriju dolazi samo nekoliko sati nakon što se izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman obećao zaštiti nacionalne interese zemlje kroz kršenje sirijskog zračnog prostora, ako je potrebno.

“Mi ćemo zadržati potpunu slobodu djelovanja, nećemo prihvatiti nikakva ograničenja kada je u pitanju obrana naših sigurnosnih interesa” – rekao je Lieberman u ponedjeljak za Walla News, ističući da su “sve opcije na stolu”.

Dvojica izraelskih lovaca F-15 usmjerili su napade na sirijsku T-4 zračnu bazu u pokrajinu Homs, priopćeno je ruskom Ministarstvu obrane nakon raketnog napada iznenađenja 9. travnja.

Zrakoplovi su ispalili osam navodećih raketa, ali pet ih je srušeno prije nego što su pogodile zračnu luku. Napad na T-4 bazu došao je u kritično vrijeme nakon što su zapadne sile optužile sirijsku vladu i obećale osvetu zbog navodnog kemijskog napada klorom u militantnom gradu Dumi 7. travnja.

Rusija, koja ima vojnu koordinaciju sa Izraelom kako bi izbjegla sukobe oko Sirije, nazvala je napad “vrlo opasnim razvojem situacije”. Moskva je također ranije istaknula kako će pucati na svaki projektil koji bi mogao ugroziti rusko vojno osoblje na terenu.

U ponedjeljak je Lieberman pohvalio izraelsko-rusku telefonsku liniju za dekonfiguraciju, istaknuvši uspjeh uspostavljenog mehanizma za sprječavanje “susreta” na sirijskom nebu.

“Ne želimo provocirati Ruse” – rekao je Lieberman za Walla News. “Imamo otvorenu komunikacijsku liniju na razini visokih časnika, a Rusi nas razumiju i činjenica je da smo godinama uspjeli izbjeći sukobe s njima”.

Poštujući interese Rusije u Siriji, Izrael će se nastaviti suočavati sa iranskom prijetnjom na svojim granicama, istaknuo je Lieberman, ponovivši poziciju Tel Aviva da izraelske oružane snage imaju pravo napasti iranske ciljeve koje Izrael smatra da su namijenjene libanonskom Hezbollahu.

“Moramo učiniti ono što smo prisiljeni učiniti, ne dopusititi iransku konsolidaciju u Siriji”, rekao je Lieberman. “Nećemo tolerirati gomilanje iranske vojske u Siriji u obliku vojnih luka i zračnih luka ili raspored sofisticiranog oružja”.

Govoreći članovima Generalnog stožera IDF-a kasnije u ponedjeljak, ministar obrane pozvao je na “daljnje jačanje pripravnosti” izraelske vojske u borbi protiv iranske prijetnje.

“Suočavamo se s novom stvarnosti – libanonska vojska, u suradnji sa Hezbollahom, sirijska vojska, šijitska milicija u Siriji i iznad njih Iran – sve postaju jedna prijetnja protiv države Izrael” – istaknuo je Lieberman.

Napad na sirijsku bazu T-4 štrajk ranije ovog mjeseca, kojeg Izrael još nije službeno priznao, navodno je ciljao Iranov program za proizvodnju dronova. Napad je navodno ubio sedam iranskih vojnika, a prijavljeno je najmanje 14 smrtnih slučajeva.

U ponedjeljak je iranski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassem osudio napad, ističući kako će Izrael “prije ili kasnije primiti potrebne odgovore za svoje nedavne zločine i agresiju”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,