Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Vojske Amerike i Jordana dan nakon napada na Siriju provele vojne vježbe protiv kemijskog napada u blizini sirijske granice

Vojske Amerike i Jordana dan nakon napada na Siriju provele vojne vježbe protiv kemijskog napada u blizini sirijske granice

jordan-vjezbaSjedinjene Države i Jordan upravo su pokrenuli zajedničku vojnu vježbu obrane od kemijskog napada 50 km južno od Sirije

Kodnog imena “Eager Lion”, 12-dnevna vojna vježba održava se u Zajedničkom centru za obuku u Ammanu i Zarqi u Jordanu, te će uključivati mobilni laboratorij kao odgovor na ‘simulirani kemijski incident’.

Vježba je započela u nedjelju, dan nakon što su SAD, Francuska i Britanija pokrenule raketni napad na sirijske vojne ciljeve kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem u Doumi prije tjedan dana.

Jordanski brigadni general Mohammed al-Thlaji, zapovjednik vježbi s jordanske strane, izjavio je kako će vježbe uključivati sve grane vojske, uključujući i specijalne snage.

Vježbe će uključivati​ protuterorizam, graničnu sigurnost, upravljanje krizama, strateške komunikacije i planiranje budućnosti, izjavili su jordanski mediji.

Oko 7000 vojnika sudjelovalo je u vojnoj vježbi, uključujući 3500 američkih vojnika i osoblja.

Američki direktor CENTCOM-a za vježbu i obuku general Jon Mott potvrdio je da će mobilni laboratorijski tim odgovoriti na simulirani kemijski incident.

Časnik je novinarima rekao da kemijsko oružje predstavlja prijetnju koja je “previše stvarna, kao što smo nedavno vidjeli u Siriji”.

Mott je nazvao vježbu Eager Lion “zlatnom prilikom” za rješavanje scenarija prijetnji koji mogu nastati u regiji na operativnoj razini, piše sputniknews.com.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,