Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Orbanizacija Europe?’: Zapadni mediji obrisali pjenu sa usta nakon nove pobjede mađarskog premijera Viktora Orbana i OVO poručili građanima Europe

‘Orbanizacija Europe?’: Zapadni mediji obrisali pjenu sa usta nakon nove pobjede mađarskog premijera Viktora Orbana i OVO poručili građanima Europe

orban-pobjedaNije svatko na Zapadu sretan zbog pobjede Viktora Orbana, u kojoj je osigurao treći mandat kao mađarski premijer

Neki zapadni mediji nazivaju rezultate ozbiljnim upozorenjem i problemom za EU i njegove vrijednosti.

Orbanova stranka Fidesz, sa svojim snažnim anti-imigracijskim programom, osvojila je veliku većinu – 133 od 199 zastupničkih mjesta u parlamentu – i dobila više od 66,8 posto glasova na parlamentarnim izborima.

To je treći uzastopni mandat Mađarskih Euroskeptika, i četvrti u ukupnom poretku, ali ovi izbori su stekli veliku pozornost u svjetlu rastućih desničarskih osjećaja u Europi.

Neki su političari pozdravili rezultate, uključujući češkog premijera Andrej Babisa, njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera sa vođom Kršćanske Socijalne Unije (CSU) Manfredom Weberom.

Međutim, potonja podrška Orbanu bila je napadnuta od strane kolumnista Washington Posta Briana Klaasa, koji je Orban nazvao “antisemitskim, rasističkim demagogom i autoritarnim … koji uništava” mađarsku demokraciju. Mađarska prema njemu sada treba malo “američke demokracije”?

Jedna od zemalja članica Europske unije, Luksemburg, također je prihvatila vrlo agresivni stav i pozvala svoje saveznike u Uniji, posebice Njemačku i Francusku, da se suprotstave izabranom mađarskom premijeru. Ministar vanjskih poslova Luksemburga upozorio je kako Mađarska čak može pokrenuti trend “potkopavanja vrijednosti i zlostavljanja” diljem EU.

“To je do Njemačke i Francuske, zajedno sa svim državama članicama koje nisu računale na ravnodušnost, težinu temelja europskih ugovora kako bi neutralizirale taj tumor vrijednosti”, rekao je Jean Asselborn, prenosi Die Welt.

Ti su strahovi odzvanjali u odlomku dnevnika Die Welt, pod naslovom “Sada prijeti orbanizacija Europe”.

Članak povezuje Orbanov uspjeh sa “mađarskim kompleksom inferiornosti” i upozorava da je zemlja na rubu potonuća “u političku komu”, jer tvrdi da se demokratska promjena vlasti tek sada neće dogoditi. Istodobno, autor upozorava da bi se “Orbanov model” demokracije mogao premjestiti na druge europske države, dok Poljska stalno prati put Mađarske.

“Oni imaju ‘deja vu’ u Bruxellesu: Orban je sve to učinio prije, a Poljaci su pratili, iako oni pristupaju tome na vrlo čudan način” – navodi se u članku. “Viktor Orban se priprema da postane grobničar EU-a”.

Francuski novinski članak Le Monde također je bio velikodušan pri davanju oznaka mađarskom premijeru, jer ga je uredništvo nazivalo “populistom” i “problematičarem” Europe. Novine tvrde da je ljestvica orbanovog uspjeha stranke “ozbiljno upozorenje za Bruxelles” koja se može tumačiti “kao snažan poticaj populističkim strankama” u Uniji.

U članku se također poziva na transnacionalnu Europsku narodnu stranku (EPP), koja uključuje velike europske stranke desnog centra, čija je članica Orbanova stranka Fidesz, da osude “ksenofobni diskurs i autoritarni pomak njezinog mađarskog partnera”.

Maarten Rabaey, u svom članku za belgijski De Morgen, upozorio je i Orbanove europske saveznike da zauzmu oštriji stav protiv njega zbog “potkopavanja europskih vrijednosti”.

“Vrijeme je da Juncker i njegovi stranački prijatelji u Europskoj narodnoj stranci zatraže zaustavljanje plana u kojem koji njihov “stranački prijatelj” Orban potkopava europske vrijednosti pod zastavom EU i EPP-a” – napisao je Rabaey.

“Njihova je dužnost upozoriti Orbana da neće moći provoditi svoj ksenofobni i antisemitski program izbora bez ozbiljnih posljedica”.

U međuvremenu bi možda EU, a ne Orban morala promijeniti stav i suočiti se sa raspravama o europskim vrijednostima i temeljnim načelima, piše za austrijski dnevnik Kurier Konrad Krammar.

“Ali to također znači da ne smijemo osuditi Orbanove ideje kao nedemokratske ili antieuropske, već ih ozbiljno razmotriti. Europa, čija vjerodostojnost već propada, treba ovu raspravu o vrijednostima” – izjavio je Krammar.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,