Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AMERIČKA IZASLANICA U UJEDINJENIM NARODIMA: SAD će djelovati protiv ‘čudovišta’ Assada sa ili bez dozvole UN-a

AMERIČKA IZASLANICA U UJEDINJENIM NARODIMA: SAD će djelovati protiv ‘čudovišta’ Assada sa ili bez dozvole UN-a

niki-unSAD će djelovati protiv sirijske vlade s ili bez blagoslova UN-a, izjavila je američka izaslanica Nikki Haley Vijeću sigurnosti optužujući ruski “opstrukcionizam” zbog dopuštanja navodne uporabe kemijskog oružja u Siriji i šire

“Ne možemo gledati slike mrtvih beba. Mi smo već prošli sve pozive na savjest. Došli smo do trenutka kad svijet mora vidjeti pravdu” – izjavila je Haley Vijeću sigurnosti u ponedjeljak, optužujući Rusiju da podupire “čudovište” Bashar al-Assada, koji je ubio djecu kemijskim oružjem.

“Ruski režim, čije su ruke prekrivene krvlju sirijske djece, ne može se sramiti slika njegovih žrtava.” – rekla je Haley, dodajući kako “niti jedna civilizirana vlada ne bi imala nikakve veze s Assadovim ubojitim režimom”.

Moskva se suprotstavila tužbama koje je objavila kontraverzna nevladina organizacija ‘Bijele kacige’ i militanti Jaysh al-Islam (Vojska islama), da je sirijska vlada izvršila kemijski napad na civile u predgrađu Dume u Damasku.

Ruski izaslanik UN-a Vassily Nebenzija nazvao ga je “lažnim vijestima”, ukazujući kako na tom području nisu pronađeni nikakvi tragovi navodnog napada nakon što su sirijski vojnici oslobodili militante.

Haley je, međutim, govorila o napadu kao da je ta krivnja sirijske vlade dokazana kao činjenica. Ako bi UN odbio slijediti vodstvo Washingtona i intervenirati u Siriji zbog “ruskog opstrukcionizma”, rekla je Haley, SAD će to provesti sama.

“Povijest će ovo zabilježiti kao trenutak kada je Vijeće sigurnosti bilo ispunilo svoju dužnost ili pokazalo svoj krajnji i potpuni neuspjeh u zaštiti građana Sirije. U svakom slučaju, Sjedinjene Države će odgovoriti” – priprijetila je ona.

Ranije u izlaganju Vijeća sigurnosti, Nebenzia je upozorio Sjedinjene Države i njezine saveznike o mogućim “teškim posljedicama” neovlaštenog vojnog djelovanja protiv Sirije, gdje su ruske postrojbe legalno raspoređene na poziv međunarodno priznate vlade u Siriji.

Sjedinjene Države su pod krinkom humanitarne zabrinutosti pokrenule NATO-ove napade na Jugoslaviju 1999. i Libiju 2011. godine.

Potonji je počeo kao mandat UN-a za uspostavljanje zone zabranu leta i za nekoliko dana pretvorio se u operaciju “Promjene režima”.

Godine 2003. SAD su napale Irak bez UN-a, tvrdeći da postoji prijetnja iračkog nuklearnog i kemijskog oružja za masovno uništenje (WMD). Nijedno takvo oružje nije nikada pronađeno. Dokazni nikada nisu predočeni svjetskoj javnosti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,