Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GDJE MARIHUANA DOĐE, OPIJATI I LIJEKOVI NA RECEPT ODLAZE

GDJE MARIHUANA DOĐE, OPIJATI I LIJEKOVI NA RECEPT ODLAZE

stari-marihuanaZnanstvenici su objavili rezultate studije koja pokazuje da su korisnici opioida uspješno prihvatili medicinski kanabis

Budući da sve više država legalizira medicinsku i rekreacijsku marihuanu, tamo gdje je to dopušteno, liječnici mogu zamijeniti recepte za opioide preporukom za posjet lokalnim apotekama u kojima se može dobiti medicinski kanabis.

O rezultatima su već objavljene dvije znanstvene studije, a otkrile su da se u takvim slučajevima znatno smanjio broj dnevnih doza opioida, te da su pacijenti opioide uspješno zamijenili kanabisom.

To znači da su ljudi koji su redovito uzimali opioide, prestali biti o njima ovisni, no studije nisu odgovorile na pitanje je li se to dogodilo na inicijativu liječnika i pacijenata ili je kanabis doista uspješno zamijenio farmaceutske lijekove.

“U ovom trenutku kada smo tako zabrinuti – s pravom – o zlouporabi opijata i smrtnosti uslijed predoziranja, smrtnosti koja se javlja, moramo biti jasni i upotrijebiti dokaze da bi provodili našu politiku”, rekao je W. David Bradford, ekonomist na Sveučilištu u Georgia i autor jedne od studija.

“Ako doista ljudima želite dati mogućnost da biraju čime će suzbijati bolove i ponuditi im alternativu od koje nema opasnosti kakvu sa sobom nose opijati, onda bi države doista trebale razmišljati o uvođenju kanabisa kao druge mogućnosti”, smatra Bradford.

Prethodna istraživanja ukazala su na sličnu povezanost. Dokument iz 2014. godine pokazao je da su države u kojima je bila dopuštena upotreba medicinske marihuane, stopa smrtnosti od predoziranja opioidima bila manja za 25 posto, u usporedbi s državama u kojima je marihuana bila zabranjena.

Jedna od dvije nove studije provedene u Americi pokazala je da je 14 posto manje osiguranika dobilo recepata za opioide nakon što su u njihovim državama prošli zakoni o medicinskoj marihuani.

Druga studija promatrala je smanjenje broja recepata za opioide na svakih 1000 osiguranika, pa je i ona pokazala da ih je bilo čak 40 manje u onim državama u kojima je bio dostupan medicinski kanabis.

Te studije pokazuju i pozitivne strane ovakvog pristupa javnom zdravstvu. Naime, opioidi što razvijaju ovisnost, za razliku od marihuane imaju i druge neželjene nuspojave

“Opioidi uništavaju gastrointestinalni trakt. Naravno i medicinski kanabis je lijek s nuspojavama, ali opioidi loše utječu na vaš gastrointestinalni trakt”, rekla je Marie Hayes, psihologinja na Sveučilištu u Maineu, koja kaže da i kanabis može imati loš učinak ovisno o koncentraciji psihoaktivnog spoja, tetrahidrokanabinola, u soju ili formuli koju netko koristi.

Ona kaže da nema još uvijek dovoljno dokaza koji podupiru marihuanu kao efikasni tretman kroničnih bolova: “Rekla bih da su prije 10-ak godina istraživanja dala skromne rezultate jer nitko nije želio ni financirati takva istraživanja.

Ipak, opioidi kao kronični tretman boli imaju i provjerenu reputaciju. Jedna nedavna studija otkrila je da opioidi više ne pružaju olakšanje za bol u kroničnom artritisu”, kaže psihologinja.

Amerikanci su danas skloniji prihvatiti marihuanu više nego li ikad prije, djelomično i zbog velike kampanje za smanjivanje izdavanja recepata za opioide zbog visokih stopa smrtnosti zbog predoziranja. Nedavna anketa pokazala je da 61 posto Amerikanaca preferira legalizaciju kanabisa.

Devet država i Distrikt Columbia dopuštaju odraslima da ga slobodno koriste i u rekreacijske svrhe, dok više od 20 drugih država SAD-a dopuštaju stanovnicima da koriste marihuanu u medicinske svrhe.

Najveće smanjenje opioidnih recepata bilježe države s apotekama u kojima se može dobiti medicinski kanabis, dok države u kojima nema takvih apoteka bilježe manji pad – tek oko 7 posto u odnosu na prve gdje je pad opioida za čak 14 posto.

“To ima smisla. Naravno da je lakše otići u apoteku i uzeti dozu medicinskog kanabisa nego li slušati neku preporuku da doma posadiš neku biljku, onda ju zalijevaš i uzgajaš nekoliko mjeseci da bi na kraju ubrao plodove“, govori Bradford.

No niti jedno američko zdravstveno osiguranje – ni Medicaid, ni Medicare neće nadoknađivati ljudima novac koji troše za kupovinu marihuane, iako je novac potrošen za opioide koje podmiruju, smanjen za čak 8 posto.

Bradford je i izračunao ugrubo da bi liječenje medicinskim kanabisom bilo jeftinije za čak 40 posto.

Iako Amerikancima medicinski kanabis izgleda prihvatljivo rješenje, to ne vrijedi za saveznu vladu. Ipak, glavni državni odvjetnik Jeff Sessions rekao je da će neke slučajeve korištenja medicinske marihuane tolerirati.

“Znam da je službena politika skeptična prema kanabisu. Ali mislim da se treba više bojati proizvoda poput fentanila i posljedica koje proizvodi. Stoga moramo biti spremni prihvatiti dokaze koji tome idu u prilog i rješavaju probleme. A kanabis je jedno od mogućih rješenja”, zaključio je Bradford.
 
(express.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,