Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Trump zabranio transrodnim osobama služenje američke vojske

Trump zabranio transrodnim osobama služenje američke vojske

trump-vojskaPredsjednik Donald Trump je potpisao memorandum koji diskvalificira transrodne osobe s poviješću “rodne disforije” iz vojne službe “osim pod određenim ograničenim okolnostima”

Prema novoj politici, koja se vjerojatno razvila “kroz opsežnu studiju viših uniformiranih i civilnih čelnika, uključujući i borbene veterane”, oni pojedinaci koji mogu zahtijevati značajan medicinski tretman, uključujući medicinske lijekove ili operacije”, smatraju se nesposobnim za službu” – navodi Trumpov memorandum.

Međutim, tajnici obrane i domovinske sigurnosti “mogu iskoristiti svoje ovlasti za provođenje odgovarajućih politika koje se odnose na vojnu službu transrodnih pojedinaca” – dodao je Reuters.

“Ministar obrane i tajnik domovinske sigurnosti zaključili su da pristupanje ili zadržavanje pojedinaca u vojsci sa poviješću ili dijagnozom spolne disforije … predstavlja značajan rizik za vojnu učinkovitost” – izjavila je Bijela kuća.

“Ova nova politika omogućit će vojnicima primjenu uspostavljenih mentalnih i tjelesnih zdravstvenih standarda – uključujući i one vezane uz korištenje medicinskih lijekova – jednako prema svim pojedincima koji se žele pridružiti i boriti za najbolju vojnu silu koju je svijet ikada vidio” – dodao je.

U srpnju je Trump kritizirao Obaminu vojnu politiku o transrodnim postrojbama, rekavši u nizu tweetova da američka vojska neće snositi troškove za operacije promjena spola. U kolovozu je to potvrdio dopisom, zabranivši transrodnim osobama da pristupe vojsci.

Zabrana je međutim blokirana na nekoliko saveznih sudova kao potencijalno protuustavna, a transrodnim novacima je dopušteno da se prijave od siječnja ove godine.

Nova politika je ukinula kontroverznu direktivu iz kolovoza, ali formalno sprječava većinu transrodnih ljudi da služi u američkoj vojsci.

U petak je Pentagon potvrdio da će nastaviti sa provođenjem saveznog zakona i “nastavit će procjenjivati i zadržavati članove transrodnih osoba u službi”.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,