Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » GADDAFIJEVA KLETVA: Sarkozy uhićen zbog libijskog novca

GADDAFIJEVA KLETVA: Sarkozy uhićen zbog libijskog novca

sarkozi-gadafiČak 50 milijuna eura u tri je navrata u koferima dostavljeno Nicolasu Sarkozyju

Sky News donosi da je bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy jutro uhićen. Sarkozyja je privela francuska policija zbog sumnje u malverzacije oko financiranja njegove kampanje 2007. godine.

Istražiteljima je sumnjivo financiranje kampanje od strane libijske fondacije. Sarkozy bi se trebao očitovati o optužbama, a policija ga može u pritvoru zadržati 48 sati.

Njegov odvjetnik zasad nije komentirao slučaj. Istraga je otvorena 2013. godine, a francuski poduzetnik Ziad Takieddine i sin bivšeg diktatora Saif al-Islam Gaddafi od 2011. tvrde kako je nekadašnji predsjednik od Libije primio 50 milijuna eura za kampanju.

Sarkozy mora vratiti novac koji je prihvatio od Libije kako bi financirao kampanju. Mi imamo dokaze da su milijuni došli od nas, a taj klaun neka izvoli vratiti novac – kaže Sail al-Islam Gaddafi o Sarkozyju koji je na poziciji predsjednika bio od 2007. do 2012.

Francusko-libanonski biznismen Takieddine upoznao je Sarkozyja i Gaddafija, i kaže kako je upravo on asistentu budućeg predsjednika dao kofer prepun novca.

“Ne želim više živjeti u takvom mafijaškom svijetu, i zato sam odlučio progovoriti” – kaže Takieddine. Sarkozy je vehementno negirao da je ikada primio novac iz Libije, ili vidio ikakav kofer pun novca.

Prije pet godina istraga je pokrenuta radi “aktivne i pasivne korupcije, zloupotrebe vlasti, pranja novca”.

Nekadašnji libijski premijer Bagdadi Ali al-Mahmoudi na sudu u Tunisu rekao je kako ima cijeli dosje koji prati trag novca koji je išao od Tripolija do Sarkozyja.

Takieddiene je pak rekao kako je u tri navrata transportirao gotovinu iz Libije u ministarstvo unutarnjih poslova u Parizu, a posljednji je puta to bilo u siječnju 2007., dok je Sarkozy u svibnju izabran za predsjednika.

Njegov asistent Claude Gueant po istragom je radi organiziranja prevare u slučaju Gaddafi nakon što mu je na račun prebačeno 500.000 eura koje on tvrdi da je zaradio prodajom dviju slika.

Za dokumente koji dokazuju da je Libija financirala Sarkozyja jer rekao kako su lažni, iako su na francuskom sudu vještaci zaključili kako jer riječ o autentičnim dokumentima.
 
(express.hr)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,