Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RUSIJA ODGOVORILA NA BRITANSKE PRIJETNJE BOJKOTOM SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA U RUSIJI 2018.

RUSIJA ODGOVORILA NA BRITANSKE PRIJETNJE BOJKOTOM SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA U RUSIJI 2018.

may-putinJulian Reichelt, glavni urednik Bilda, čak je otišao tako daleko da je povukao paralele između Olimpijade u Berlinu 1936., koje su se održale pod nacističkim njemačkim pravilima, i ovogodišnjeg nogometnog turnira u Rusiji 2018. godine

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kaže kako britanski mediji “ne mogu oprostiti” Rusiji na osvajanju domaćinstva Svjetskog kupa FIFA 2018. godine

Riječ je o prijetnjama bojkotiranja događaja iz britanskih masovnih medija.

Ministarstvo je reagiralo na pozive Velike Britanije na gašenje Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. u Rusiji zbog navodnog sudjelovanja Rusije u trovanju bivšeg britanskog špijuna Sergeja Skripala (66), u Salisburyju, Velika Britanija.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak, ministarstvo je brzo osudilo izvješća, tvrdeći kako su bili u svrhu stampeda “anti-ruske histerije”.

“Opet smo upozorili da će zapadni tisak prije početka Svjetskog prvenstva Rusije pokrenuti sveobuhvatnu medijsku kampanju s namjerom diskreditacije Rusije i potkopavanja povjerenja u zemlju, kao i turnira Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.” – glasi izjava ruskog Ministarstva.

“Kao što smo predvidjeli, posebno su aktivni engleski mainstream mediji koji ne mogu oprostiti da je naša nacija, u poštenom natjecanju, osvojila pravo da bude domaćin svjetskog nogometnog kupa 2018.”

Izjava je također kritizirala upozorenja britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona i predsjednika Odbora za vanjske poslove Tomom Tugendhatom koji su izrazili svoje mišljenje o Kupu.

Tugendhat je u ponedjeljak navodno izjavio da postoji “opasnost” da će tijekom turnira navijači Engleske biti predmetom odmazde za akcije njihove vlade što je zapravo “dosta realno”.

Međutim, ministarstvo je čvrsto odgovorilo da su takvi zaključci izrečeni u žurbi, govoreći: “Istraga o trovanju Skripala, koja je ne samo da nije potpuna, već gotovo da i nije ni počela.
 
“To nije međutim spriječilo britanske političare da već donose zaključak o uključenosti Rusije u to pitanje, što je navelo visoke Britanske dužnosnike vlade da pozovu na bojkot Svjetskog kupa.


 
“Želimo još jednom naglasiti: Daljnje provokativne lažne priče koje potiču anti-rusku histeriju samo će komplicirati odnos naših zemalja i nanijeti udarac svjetskom sportu” – objavilo je Ministarstvo

Članak kojeg je objavio Daily Mail u ponedjeljak je također izvijestio da su trenutačni svjetski prvaci Nijemci razmišljali o bojkotu događaja. Timu su se navodno “zgadile” prikazane slike žrtava bombaških napada u istočnoj Ghouti u Siriji, koje su novinari objavili u najvećem njemačkom prodajnom listu Bild.

Prema Daily Mailu, slike koje su uključivale mladu djevojčicu u zavojima koja je sjedila u invalidskim kolicima, ražalostile su menadžera Die Mannschafta Joachima Lowa i braniča Joshua Kimmicha do te mjere da su “pozivali političare da djeluju odlučno” u vezi Svjetskog kupa.

Julian Reichelt, glavni urednik Bilda, čak je otišao tako daleko da povuče paralele između Olimpijade u Berlinu 1936., koje su se održale pod nacističkim njemačkim pravilima, i ovogodišnjeg nogometnog turnira u Rusiji 2018. godine.

“Ne želim raditi izravnu usporedbu između nacističke Njemačke i Kremlja, ali postoji paralela korištenja sportskih događaja za promjenu perspektiva i zamagljivanjem pogleda onoga što se stvarno događa” – kazao je.

Reichelt je također navodno pozvao njemačke tvrtke poput Mercedes-Benza i Adidasa, koje su imale veze s nacističkom strankom tijekom Drugog svjetskog rata, da razmotre svoje sponzorstvo prvenstva u Rusiji 2018.

Rusko ministarstvo je reklo da Reicheltovi komentari “otkrivaju njegovu propagandističku priču”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,