Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Mikroplastika pronađena kod 73 posto riba u sjeverozapadnom Atlantiku

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Mikroplastika pronađena kod 73 posto riba u sjeverozapadnom Atlantiku

plastika-ribaU današnje vrijeme otrovna mikroplastika je posvuda. Njihove žrtve su morske ptice, vodeni sisavci i fauna

Sada su također tri od svake četiri mesopelagične ribe uhvaćene na sjeverozapadnom Atlantiku pune ove mikroplastike, upozorio Science Daily.

73 posto onečišćenja jedna je od najviših razina u svijetu. Jedinstveno ponašanje kod hranjenja mesopelagične ribe može transportirati površinsku mikroplastiku u dublje razine morskog ekosustava.

Štoviše, mesopelagične ribe služe kao plijen drugim ribama koje na kraju lanca uhvate i konzumiraju ljudi. S obzirom na dugovječnost mikroplastike, njihovi povezani toksini će vrlo dugo zagađivati naš prehrambeni lanac.

“Visoka stopa gutanja mikroplastike od strane mesopelagične ribe koju smo promatrali ima značajne posljedice za zdravlje morskih ekosustava i općenito biogeokemijski ciklus u prirodi” – rekla je Alina Wieczorek, istraživačica Nacionalnog sveučilišta Irske u Galwayu (NUIG.).

Kao što njihovo ime govori, mikroplastika su sićušni fragmenti plastičnih zagađivača koji su nastali u oceanu tijekom desetljeća. Ako ih konzumiraju morski organizmi, oni mogu uzrokovati upalu, gubitak težine i spriječiti pravilno hranjenje.

Njihovi negativni učinci nisu samo ograničeni na životinje koje ih jedu. Mikroplastika se mogu kombinirati sa kemijskim onečišćivačima u vodi. Kada kontaminiranu životinju pojede grabežljivac, toksini će se nakupiti u tijelu dotičnog.

Potonja neizravna metoda kontaminacije odnosi se na mezopelagične ribe koje jedu dupini, morske ptice, foke, sabljarke, tune i druge životinje.

Mesopelagična riba prenosi površinska onečišćenja u veće dubine oceana

Mesopelagična riba se obično kreće na dubinama od 200 do 1000 metara ispod površine mora. Kad noć padne, kreću na površinu kako bi se hranile prije nego što se vrate u dublje vode do zore.

Njihova dnevna vertikalna kretanja daju im veliku ulogu u biogeokemijskom ciklusu, prenoseći kemikalije iz životno bogate biotičke površine do abiotskih dijelova velikih dubina. Obično su ove kemikalije ugljik i druge hranjive tvari.

Ali s obzirom da konzumiraju i mikroplastiku, mezopelagična riba završava kontaminiranjem grabežljivaca dubokog mora koji ih jedu sa njihovim ostacima.

Wieczorek i njezin istraživački tim proširili su informacija o utjecaju mikroplastike na mesopelagičnu ribu. Odabrali su vir (kovitlac) blizu obale Newfoundlanda zbog svoje udaljenosti.

“Te ribe žive na udaljenom području, tako da teoretski trebaju biti prilično izolirane od ljudskog utjecaja, kao što je mikroplastika. Međutim, kako redovito migriraju na površinu, mislili smo da oni tamo jedu tu mikroplastiku” – izvijestila je Wieczorek.

Mesopelagičke ribe su uhvaćene na različitim dubinama i poslane u laboratorij za proučavanje. Poseban filtar zraka je korišten za filtriranje plastičnih vlakana u zraku u laboratorijskom okruženju.

“Zabilježili smo jednu od najviših koncentracija mikroplastike među ribljim vrstama diljem svijeta” – navodi Wieczorek u izvješću. “Posebno smo pronašli visoku razinu plastičnih vlakana poput onih koji se koriste u tekstilima.”

Visoka razina mikroplastičnih vlakana je velika opasnost za okoliš i prirodu. Prethodna istraživanja otkrila su njihovu prisutnost, ali istraživači su ih smatrali tek laboratorijskom kontaminacijom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,