Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘JESTE LI ME RAZUMJELI? MISA SE NE PLAĆA!’ Papino obraćanje pokrenuo novi val rasprava. Iz Zagrebačke biskupije s tim se slažu, ali ipak postoji cjenik

‘JESTE LI ME RAZUMJELI? MISA SE NE PLAĆA!’ Papino obraćanje pokrenuo novi val rasprava. Iz Zagrebačke biskupije s tim se slažu, ali ipak postoji cjenik

papa-misaOvo nije prvi put da papa Franjo proziva naplaćivanje služenja svetih misa za različite nakane, ali i sve druge službe koje vode svećenici

Jeste li me razumjeli? Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Želiš li dati prilog, možeš to slobodno učiniti, ali ne moraš ništa plaćati! Važno je to shvatiti – poručio je papa Franjo u srijedu za vrijeme kateheze nakon opće audijencije i tako još jedno izrazio svoje protivljenje da svećenici naplaćuju usluge.

U ovom konkretnom slučaju papa Franjo se u svoj katehezi dotaknuo situacija kada vjernik želi namijeniti misu za nekog prijatelja u potrebi ili za nekoga tko je “prešao iz ovoga u drugi svijet”, čime je zapravo otvorio pitanje treba li se odnos između svećenika i obitelji pokojnika odvijati po principu “misa za pokojnika je besplatna, a milodar je dobrovoljan”.

Ispravno čitanje

U Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije navode kako se slavljenjem svete mise, “Kristove žrtve na križu, kao najuzvišenijeg oblika molitve i žrtve”, vjernici povezuju s “Nebeskom Crkvom vršeći Isusovu zapovijed danu na posljednjoj večeri – Ovo činite meni na spomen”.

Što se tiče priloga (stipendija) za slavljenje svete mise, ističemo da on nije cijena za uslugu slavljenja mise, kako se to može krivo shvatiti, nego se radi o posebnom obliku podjele dobara kojim preko priloga za misne nakane vjernici sudjeluju u uzdržavanju crkvenih službenika i ostvarivanju apostolske aktivnosti crkve.

U tom kontekstu valja razumjeti riječi pape Franje: ‘Misa se ne plaća, jer je misa kao Kristova žrtva besplatna’ – navode u Tiskovnom uredu.

Ovo nije prvi put da papa Franjo proziva naplaćivanje služenja svetih misa za različite nakane, ali i sve druge službe koje vode svećenici.

Tako je prije tri i pol godine naveo kako se ne bi smjelo naplaćivati ni služenje misa za vjenčanje, krštenje, blagoslov, ali i sve druge službe jer je svećenik osoba koja služi, a ne osoba koja pruža usluge koje se naplaćuju.

Propisane cijene

A cjenik, službeno taksovnik hrvatskih biskupija, izgleda otprilike ovako.

Stipendij odnosno naknada svećeniku za obavljanje misnog slavlja u povodu neke nakane je 50 kuna, a ako je misa recitirana je 130 kuna.

Naknada za vjenčanje je 300 kuna, 250 se daje za “dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe s obavljenim postupkom za ženidbu i poukom”.

Za sprovod iz mrtvačnice daje se 300 kuna, sprovod od kuće pokojnika 350 kuna, a ispraćaj i preseljenje plaća se 100 kuna.

Za svetu potvrdu daje se 100, za krsni, vjenčani ili smrtni list plaća se 30 kuna.

Mnogi svećenici s kojima smo jučer razgovarali uvjeravaju kako se tu zapravo ne radi o cijenama usluga, nego o dobrovoljnim prilozima.

- Prema kanonskom pravu, vrlo jasno je naznačeno ono što je papa Franjo rekao. Ako je osoba siromašna, ta usluga treba biti besplatna – kažu naši sugovornici.

O pitanju plaćanja naknada svećenicima prije dvije godine u svom pismu vrlo je jasno govorio i Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, koji je poslao “okružno pismo svećenicima i svim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji o sprovodnoj praksi i običajima”.

Izuzeća

U tom pismu nadbiskup Barišić navodi kako u taksovniku biskupija splitske metropolije stoji da je taksa za crkveni sprovod 200 kuna, da je misni stipendij za sprovodnu misu 50 kuna, no kako se “onima koji ne mogu ili čak ne žele platiti ne smije uskratiti ni sprovod ni misa”.

Naši sugovornici ne očekuju da će papa Franjo službenim dokumentom zabraniti naknade za služenje svetih misa i ostalih svećeničkih službi.

- Ima svećenika koji žive u bogatim sredinama, u turističkim mjestima i koji dobro žive od iznajmljivanja poslovnih prostora. A ima i onih koji žive u selima, u siromašnim mjestima koji jednostavno preživljavaju od tih naknada. Tako da je teško uskladiti pravilnik koji bi sve stavio u jednak položaj. Svaki svećenik praktički sam odlučuje što će činiti – navode.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,